
Læs denne uges Finansbarometer lige her
21. juni 2012 - kl. 0:33 - af Henrik Christensen
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Rekord stor eksport
Danmark
På nøgletalsfronten fik vi i denne uge opmuntrende tal for udviklingen i eksporten i april måned. Fra marts til april steg eksporten med 4,9 % til et rekordhøjt niveau på 52,5 mia. kroner. Det er glædeligt, at virksomheder formår at øge deres eksportafsætning i en situation, hvor landene omkring os er ramt af økonomisk krise. Siden april er nøgletallene for især europæisk økonomi blevet forværret yderligere, så eksportfremgangen kan meget vel vise sig at være et engangstilfælde. Således skal det bemærkes, at en betydelig del af fremgangen skyldes en stor eksport af olie til USA og Canada. Det piller dog ikke ved det faktum at eksporten går frem i april. Der var nemlig også betydelig fremgang at spore indenfor eksporten af kemikalier og maskiner, som fylder en stor del af eksporten. Denne bedring skal til dels tilskrives en bedring i vores konkurrenceevne, der i øjeblikket giver tiltrængt medvind til de danske eksportvirksomheder De lave lønstigninger, som danskerne oplever i øjeblikket, og som der er lagt op til de kommende år, gør virksomhederne bedre i stand til at konkurrere. En endnu stærkere effekt kommer imidlertid fra den seneste tids svækkelse af euroen. Det sendte for en uge siden den effektive kronekurs ned på det svageste niveau siden 2003. Alene siden årsskiftet har faldet i kronekursen løftet dansk konkurrenceevne med omkring 1,5 %.
De danske husholdninger vil også glæde sig over, at inflationen i maj faldt til det laveste niveau i næsten to år. I maj var forbrugerprisinflationen 2,1 % mod 2,3 % i april. Faldet i inflationen kommer især på baggrunden af den lave oliepris. Hvis og når gældskrisen i Europa løjer af er det dog sandsynligt, at olieprisen igen vil stige. Samtidig trækker nye afgifter fortsat op i inflationen, når man sammenligner priserne med, hvad de var for et år siden. Senest steg tobaksafgifterne i april, og en del af prisstigningerne fra det har først vist sig i maj.
Renter
Den danske rente er i øjeblikket historisk lav og Danmarks Nationalbank ventes inden for de næste par måneder at sænke renten yderligere. Dels ventes den Europæiske Centralbank at sænke renten med 0,25 %-point, når den holder rentebeslutningsmøde i juli. Det er, på grund af fastkurspolitikken, som regel lig med en tilsvarende dansk rentenedsættelse. Derudover har danske obligationer stadig status som ”sikker havn” for investorer der søger ly fra eurokrisen. Det har øget presset på kronen, hvilket Nationalbanken ventes at imødegå med en selvstændig rentenedsættelse indenfor de kommende måneder. Nationalbanken har flere renteinstrumenter den kan skrue på. Den ene rente, den såkaldte indskudsbevisrente, vil formentlig blive negativ, når Nationalbanken igen skal justere renterne. Det vil i så fald være første gang Nationalbanken sætter en negativ rente.
De danske boligrenter er faldet yderligere den seneste tid. Det afspejler til dels, Danmarks status som sikker havn på de finansielle markeder og forventningerne om yderligere rentenedsættelser fra Nationalbanken. Så de forventede kommende rentenedsættelse vil altså ikke nødvendigvis betyde endnu lavere renter til boligejerne, da de til en vis grad allerede er indiskonteret. Dog vil danskere med et prioritetslån få direkte glæde af en lavere indskudsbevisrente, da renten på et prioritetslån er direkte bundet op på indskudsbevisrenten
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt