Sæby Apotek informerer: Hvad er en skovflåt?

Sæby Apotek informerer: Hvad er en skovflåt?

17. juni 2012 - kl. 10:48 - af

En skovflåt er en lille blodsugende mide. Den kaldes ofte fejlagtigt en tæge, men der er grund til at skelne, da en tæge er et insekt, som ikke gør mennesker noget. Flåten lever af at suge blod fra større dyr som hjorte og ræve, men den kan også sætte sig på mennesker.

Flåtens cyklus består af i alt 3 vokseperioder. Æg og larver er ikke til gene for mennesker, men det er nymferne til gengæld. De er sorte og på størrelse med et knappenålshoved.

Skovflåten sidder i toppen af højt græs og lignende og venter på, at en potentiel vært skal gå forbi. Skovflåter reagerer på temperatur, lugt og bevægelse. Det er derfor din lugt og varmeudstråling, som får flåten til at gribe fat i dig, når du går forbi. Når flåten har fundet et stykke bart hud, borer de munddelene godt ind og ned til en blodåre. Samtidig sørger flåtens spyt for, at du ikke kan mærke biddet. Spyttet virker som en lokalbedøvelse. I langt de fleste tilfælde er det ikke farligt. Der opstår kun sygdom ved cirka 2 procent af alle flåtbid.

Hvilke sygdomme kan jeg få fra skovflåter?

Nogle flåter kan være bærere af en lille bakterie, Borrelia Burgdorferi, som via flåtens bid kan blive overført til mennesker, der derved risikerer at udvikle sygdommen borreliose, også kaldet Lymes sygdom, eller Borrelia. Visse flåter kan desuden være bærere af et virus, der kan give sygdommen TBE (Tickborne Encephalitis). I Danmark har det traditionelt kun været på Bornholm, man har behøvet frygte denne sygdom, men der har i de senere år været rapporteret om tilfælde andre steder i Danmark også.

Hvordan undgår jeg flåter?

Den bedste forebyggelse er at kontrollere alle i husstanden grundigt efter et besøg i skove og naturområder. Det er vigtigt at undersøge hele kroppen, da flåterne typisk sætter sig varme steder som f.eks. lyskeregionen, armhuler, knæhaser og hårbund – brug evt. en lup. Men hvis du helt vil undgå at blive bidt af flåter, er lange bukser, gummistøvler og langærmede bluser det bedste forsvar.

Hvorfor er det vigtigt at fjerne skovflåten?

Når man har en skovflåt siddende på kroppen, vil den ofte ikke genere eller gøre ondt. Men det er vigtigt at fjerne den, fordi en del af dem som nævnt er bærere af en bakterie, der kan give borreliose. Sygdommen kan i værste fald give hjernebetændelse og lammelser. Hvis man fjerner skovflåten inden for 24 timer, er risikoen for, at man får borreliose dog minimal.

Hvordan kan man fjerne skovflåten?

Hvis skovflåten har nået at bide sig fast, sidder den med hovedet nede i huden. Herfra suger den, så dens store bagkrop fyldes med blod. Når man skal fjerne den, skal man have hele skovflåten ud. Det vigtigste er, at man ikke klemmer på flåtens krop. Så risikerer man, at den tømmer sin mave, og det er heri borrelia-bakterien findes.

På apoteket kan man også købe en speciel flåt-fjerner, som anbefales som den sikreste metode til at fjerne flåten. (O’Tom Flåtfjerner (koben)

Anbring flåt-fjerneren så tæt ved huden som muligt. Tag fat i flåten og drej langsomt rundt et antal gange, indtil flåten slipper taget. Det er vigtigt, at få fjernet selve flåten, så eventuelle bakterier forhindres i at vandre over i bidsåret.

Man kan også tage en smal pincet og tage fat om skovflåten så langt nede om hovedet som muligt uden, at den går i stykker. Så drejer man flåten rundt et par gange, og trækker langsomt og sejt, indtil den slipper. Ingen vilde ryk, og undgå at klemme om flåtens krop.

Lad være med at prøve alle de gamle husråd med at dreje flåten rundt, brænde den med et cigaretskod eller smøre vaseline på, til den slipper. Man risikerer blot, at flåten sprøjter sit maveindhold ind og derved overfører borrelia.

Hvad skal jeg gøre, hvis hovedet bliver siddende?

Hvis hovedet, eller rettere sagt kæberne, bliver siddende, skal man ikke foretage sig noget. Kroppen skal nok selv støde det ud i løbet af nogle dage, og der tilstøder som regel ikke komplikationer. Der er naturligvis altid risiko for infektion i huden, men det har i det tilfælde ikke noget med Borreliose at gøre. Ved udtalt rødme, skal det vurderes af en læge.

Skal man have penicillin, hvis jeg er blevet bidt af en skovflåt?

Hvis man er blevet bidt af en skovflåt og efterfølgende har fjernet den, er risikoen for at udvikle borreliose så lille, at der ikke er grund til behandling med antibiotika, som forebyggende behandling. Derimod er det vigtigt at holde øje med symptomer på borreliose, specielt en rød plet omkring det sted, hvor skovflåten sad, som gradvist bliver større, og efterhånden kommer der et blegt område i midten (Erythema Migrans). Dette vil typisk vise sig fra en til fire uger efter, at man blev bidt. I sjældne tilfælde kan man dog have borreliose, uden at man får røde mærker. Vær opmærksom på, at det er normalt, at der kommer en lokal reaktion i bidstedet med rødme. Så længe dette røde område kan dækkes af en 2-krone, er der kun tale om den lokale reaktion. Vokser området sig større, skal det vurderes af en læge. Ved den mindste usikkerhed, bør bidstedet vurderes af en læge!

Med venlig hilsen
Sæby apotek

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæby Apotek informerer: Hvad er en skovflåt?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger