Svære økonomiske valg venter nordjyske regionspolitikere

Svære økonomiske valg venter nordjyske regionspolitikere

9. juni 2012 - kl. 20:20 - af

Region Nordjylland har sammen med de øvrige regioner indgået en stram aftale med staten om regionernes økonomi for 2013. Aftalen betyder, at Region Nordjylland i næste års budget skal stramme den økonomiske styring – for på én gang at kunne styre pengekassen og samtidig følge med krav og ønsker til behandlingen af patienter.

Aftalen mellem regionerne og regeringen sender et signal om, at regionerne skal formå at udvikle sundhedsvæsenet inden for skarpe rammer.

Budgetlov og andre mekanismer betyder, at økonomien skal holdes for enhver pris, og der bliver kun begrænset med ekstra penge til at betale for et sundhedsvæsen i rivende teknologisk og medicinsk udvikling.

– Det er en stram aftale, men set i lyset af den samlede nationale økonomiske situation er det dog en aftale, som vi kan leve med. Aftalen vil sætte Regionsrådet på lidt af en manddomsprøve. Som politikere kommer vi til at træffe svære økonomiske valg og prioriteringer, så vi kan skabe de bedste resultater for borgere og patienter inden for vores økonomiske råderum, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Med aftalen får Region Nordjylland på papiret cirka 35 mio. kroner mere end i 2012. Inden for det beløb skal regionen kunne udfylde en udrednings- og behandlingsgaranti og en øget indsats inden for psykiatrien. Regionen skal også kunne klare øgede medicinudgifter og andre områder, som typisk har en tendens til at vokse fra år til år. Samtidig skal regionen levere mere sundhed for pengene. En vækst i produktiviteten på to procent.

Regionsrådsformanden kan endnu ikke sige noget om, hvad aftalen konkret vil betyde for regionens budget for 2013.

– Nu skal vi først have læst aftalen lidt nærmere og drøftet den politisk på et møde senere i juni. Vi kommer dog helt hen til budgetforhandlingerne i august og september, før vi kan sige noget helt præcist om, hvad det vil betyde.

– Vi har på forhånd sagt, at vi ikke vil røre ved sygehusstrukturen. Men bortset fra det, tror jeg, at vi skal se meget åbent på situationen for at få budgettet til at hænge sammen. Og den politiske ønskeseddel må vi under alle omstændigheder lade blive liggende i skuffen i forhold til 2013, siger Ulla Astman.

Regionsrådsformanden er dog grundlæggende optimistisk.

– Selv om det er vanskelige tider, er det vigtigt, at vi holder fokus på det lange seje træk. Vi står midt i en proces, hvor vi for alvor sætter kvalitet på dagsordenen, så vi sikrer, at vi gør tingene rigtigt første gang. Det pejlemærke må ikke blive forstyrret, selv om vi bliver presset på økonomien, siger Ulla Astman.

Yderligere oplysninger

Fakta og delaspekter fra aftalen

– På grund af forskelle i befolkningsudviklingen i regionerne, sker der en omfordeling mellem regionerne i bloktilskud. Region Nordjylland får forringet sit bloktilskud med cirka 30 mio. kroner, fordi befolkningen i regionen vokser langsommere end landsgennemsnittet.
– Regionerne skal øge aktiviteten med 3 procent, og heraf skal de 2 procent komme ved øget produktivitet
– Blandt de fokusområder, som nævnes i aftalen er: udrednings- og behandlingsgaranti, psykisk sygdom, kræftindsatsen og det akutte område.
– Regionerne skal have fokus på at reducere administrationen, reducere sygefravær og blive bedre til at håndtere indkøb.
– Regionerne får en anlægsramme, der deles mellem de nye byggerier og andre anlæg. Rammen betyder, at byggeriet af nyt universitetshospital i Aalborg kan køre planmæssigt videre.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Svære økonomiske valg venter nordjyske regionspolitikere' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER