Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

23. maj 2012 - kl. 0:05 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Status quo på arbejdsmarkedet

Danmark

Danmarks Statistik offentliggjorde i sidste uge Arbejdskraftsundersøgelsen (AKU) for 1. kvartal. Ifølge AKU tallene, så tog arbejdsmarkedet i årets første måneder små skridt i den rigtige retning. Således faldt antallet af AKU-ledige, som i modsætning til den officielle månedlige ledighedsstatistik også indeholder personer der ikke er på offentlig forsørgelse, samt jobsøgende studerende, med 4.000 personer fra 4. kvartal sidste år til 1. kvartal i år. En stor del af ledighedsfaldet skyldes dog, at 3.000 personer trak sig ud af arbejdsstyrken. Det kan for eksempel være fordi de er begyndt at studere eller har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Således steg beskæftigelsen ifølge AKU statistikken kun med 1.000 personer i 1. kvartal. Det er vigtigt at bemærke, at AKU statistikken bygger på en stikprøve, hvorfor der er en vis statistisk usikkerhed. Tager man højde for det, så tegner de forholdsvis små ændringer i AKU-ledigheden og beskæftigelsen et billede af et arbejdsmarked i nogenlunde uændret stand sammenlignet med slutningen af sidste år. AKU statistikken er blot en af flere statistikker der dækker arbejdsmarkedet. Udover AKU, så har vi også fået tal for antal fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere i 1. kvartal og endelig også den månedlige statistik for antallet af registrerede ledige. Antallet af fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere faldt med 3.000 personer i 1. kvartal og antallet af registrerede ledige var uændret. Ser man alle statistikker under ét, så tegner de et samlet billede af et arbejdsmarkedet der i øjeblikket bevæger sig sidelæns. I forhold til 4. kvartal sidste år er det ikke rigtig blevet værre, men der er heller ikke rigtigt tegn på en afgørende bedring.

AKU-ledigheden ligger i øjeblikket omkring 130.000 personer over niveauet fra før den økonomiske krise ramte i efteråret 2008. Tilsvarende ligger den registrerede ledighed omkring 90.000 personer over. Beskæftigelsen i AKU statistikken er faldet med omkring 180.000 personer siden krisens start, og beskæftigelsen blandt lønmodtagere er tilsvarende omkring 140.000 personer lavere end niveauet i starten af 2008. Det ville altså være tiltrængt med bedring på arbejdsmarkedet. Alligevel er det en trøst, at arbejdsmarkedet den seneste tid har været så stabilt. Den økonomiske vækst har nemlig langt fra været tilstrækkelig til at skabe arbejdspladser. Dansk økonomi faldt i recession i andet halvår sidste år, og der er stor sandsynlighed for at Nationalregnskabstallene for 1. kvartal vil vise, at vi fortsat befandt os i recession i starten af året. Normalt vil en situation, hvor økonomien bliver mindre være ensbetydende med et tab af arbejdspladser og deraf stigende ledighed, da produktivitetsstigninger i så fald gør, at der er behov for færre ansatte i virksomhederne. Den store løntilbageholdenhed blandt arbejdstagerne vi senest har set ved overenskomstaftalerne der blev indgået tidligere på året, men som reelt set har præget økonomien i et par år nu hjælper dog med til at stabilisere arbejdsmarkedet. I øjeblikket er reallønsvæksten negativ, hvilket betyder, at prisen virksomhederne tager for deres varer stiger hurtigere end den løn de betaler arbejderne for at producere varen. Løntilbageholdenheden mindsker således virksomhedernes behov for at fyre.

Kigger vi fremad, så er der i vores øjne udsigt til fortsat status quo på arbejdsmarkedet i den resterende del af året og nok også næste år. Det vil der være fordi den økonomiske vækst formentlig vil svare til produktivitetsstigningerne. Derudover er det udsigt til fortsat løntilbageholdenhed næste år også. De ledende indikatorer for arbejdsmarkedet understøtter denne forventning, da de peger på fortsat status quo de kommende måneder. Forbrugerne venter omtrent uændret ledighed, virksomhederne venter omtrent uændret beskæftigelse, færre virksomheder går konkurs, og antallet af fyringsvarsler ligger stabilt.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER