
Læs denne uges Finansbarometer lige her
15. maj 2012 - kl. 12:16 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Frygt for fortsat recession
Danmark
Med de seneste tal for eksporten og industriproduktionen ved hånden er risikoen øget for en fortsættelse i 1. kvartal af den recession, som dansk økonomi fald i hen mod slutningen af sidste år. Det ser ikke ud til, at eksporten har bidraget væsentligt til væksten i årets første kvartal, hvilket skyldes den seneste afmatning i Euroområdet og Sverige – vores to største eksportmarkeder. Da det samme gør sig gældende for privatforbruget, er vi afhængige af en markant fremgang i investeringsaktiviteten, herunder især fremrykningen af de offentlige investeringer i forbindelse med regeringens kickstart, hvis vi skal undgå endnu et kvartal i minus.
Inflationen faldt markant og uventet i april, til 2,3 procent å/å fra 2,7 procent måneden før, til trods for nye tobaksafgifter og højere benzinpriser. Lavere priser på grøntsager, el og gas var blandt forklaringerne, og de kommer formentlig til at vende rundt igen i et vist omfang. Forbliver inflationen imidlertid i det nuværende leje, så betyder, at de lønstigningerne vedtaget ved de seneste overenskomstforhandlinger, akkurat vil være nok til at dække prisstigningerne.
I sidste uge offentliggjorde regeringen sin længe ventede 2020-plan. Planen ser fin ud på papiret, men bliver formentlig svær at nå i mål med. Regeringen regner med en vækst i dansk økonomi på 2¼ % om året i 2014-2020, som følge af en normalisering af konjunkturerne og positive effekter fra de reformer, der er lagt op til. Derudover vil regeringen begrænse væksten i det offentlige forbrug til 0,8 % om året. Historisk har det vist sig svært for politikerne at holde den offentlige udgiftsvækst nede. Derudover skal det bemærkes, at regeringen har øremærket 8 mia. kroner til specifikke formål – penge som meget vel kan ende med at blive rubriceret som offentligt forbrug, hvilket således vil hæve forbrugsvæksten over det planlagte.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt