Nordjyske virksomheder gør klar til bedre tider

Nordjyske virksomheder gør klar til bedre tider

13. maj 2012 - kl. 11:23 - af

Selvom den globale krise og lavkonjunktur stadig trækker sine spor, er de nordjyske virksomheder ved at omstille sig til en mere normal markedssituation. Det viser en ny analyse, der samtidig stiller en forsigtig fremgang i beskæftigelsen i udsigt.

Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet har i samarbejde med Vækstforum Nordjylland og Spar Nord Fonden offentliggjort et nyt Nordjysk Konjunkturbarometer. Analysen tager temperaturen på det nordjyske erhvervsliv ud fra virksomhedernes meldinger om den faktiske udvikling i 1. kvartal 2012 og deres forventninger til 2. kvartal 2012.

Optimisme omkring fremtidig beskæftigelse
Efter at have rundet toppen i 2007 og det efterfølgende fald til krisens bund i 2009 synes aktivitetsniveauet i det nordjyske erhvervsliv nu på vej mod mere normale niveauer. Virksomhederne melder bl.a. om stigende antal ordrer og øget produktion, hvorimod det stadig kniber for de positive takter at slå igennem på det nordjyske arbejdsmarked. Analysen af det seneste kvartal viser således, at omtrent lige mange virksomheder har oplevet henholdsvis tilbagegang og fremgang i beskæftigelsen.

Der er dog grund til optimisme, for udsigten melder om forbedring af beskæftigelsen de kommende måneder. Et flertal af virksomhederne forventer således fremgang i beskæftigelsen i 2. kvartal, og især de større virksomheder regner med, at den seneste tids stigning i ordreindgang, produktion og eksport vil øge behovet for arbejdskraft og nyansættelser.

Kommentar fra Vækstforum Nordjylland:
– Oven på et turbulent 2011, er det meget glædeligt, at virksomhederne atter er blevet mere positive i deres forventninger til fremtiden. Selvom de stadig er tilbageholdne med at udvide medarbejderstaben, krydser jeg fingre for, at virksomhederne i dag er bedre rustet, end vi har set længe. Fra Vækstforums side følger vi hele tiden udviklingen i erhvervslivet tæt. Både på de store linjer i et globalt perspektiv og helt konkret for at følge effekterne af de mange vækstinitiativer, som vi selv er med til at sætte i gang til gavn for de nordjyske virksomheder. Og vi håber, at vi i den kommende tid også vil se det stigende aktivitetsniveau smitte positivt af på den nordjyske beskæftigelse, siger Ulla Astman, formand for Vækstforum Nordjylland og regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Kommentar fra Institut for Økonomi og Ledelse, AAU:
– Aktivitetsniveauet for nordjysk erhvervsliv synes på vej mod mere normale niveauer. Beskæftigelsen befinder sig dog stadig i et dødvande, hvor andelen af adspurgte virksomheder, som har haft beskæftigelsestilbagegang svarer omtrent til andelen af adspurgte virksomheder, som har haft beskæftigelsesfremgang. Der er dog mulighed for en bedring af beskæftigelsen, såfremt virksomhedernes forventning realiseres for 2. kvartal 2012. Et flertal af virksomhederne forventer for 2. kvartal en fremgang i beskæftigelsen, og især de store virksomheder, som for øjeblikket oplever fremgang i produktion, ordreindgang og eksport, kan meget vel blive kilden til en forbedring, siger Jesper Lindgaard Christensen, der forsker i erhvervsudvikling ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Yderligere informationer

Nordjysk Konjunkturbarometer
Nordjysk Konjunkturbarometer udarbejdes af Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet. Barometret bygger på en rundspørge blandt 1000 repræsentativt udvalgte nordjyske virksomhedsledelser vedrørende deres forventninger til udviklingen i en række økonomiske variable i det kommende kvartal – sammenholdt med den faktiske udvikling i det foregående kvartal. I denne runde af konjunkturbarometeret indgår svar fra 359 virksomheder. Barometeret er muliggjort gennem finansiering fra Vækstforum Nordjylland, Aalborg Universitet og Spar Nord Fonden. Dataindsamling og -bearbejdning foretages af en gruppe forskere på Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet.

Læs mere om Nordjysk Konjunkturbarometer: www.business.aau.dk/njk

Vækstforum Nordjylland
Vækstforum Nordjylland er et samlet forum for regional erhvervsudvikling. Her mødes erhvervsliv, viden- og uddannelsesinstitutioner, arbejdsmarkedets parter og offentlige myndigheder i et stærkt partnerskab for at styrke erhvervsudviklingen i Nordjylland.

Læs mere om Vækstforum Nordjylland: www.vaekstforum.rn.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjyske virksomheder gør klar til bedre tider' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER