Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

1. maj 2012 - kl. 9:52 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Uændret ledighed – ikke så ringe endda

Danmark

Der er ingen tvivl om, at vores fornemmelse af dansk økonomis aktuelle tilstand i høj grad er koblet op på nogle ganske få økonomiske nøgletal. Økonomiske nøgletal er tal, som siger noget om økonomiens aktuelle tilstand og udsigterne over de kommende måneder. Nogle af tallene kan imidlertid være ganske vanskelige at forholde sig til. Kigger man på detailsalgstal, skal man eksempelvis være opmærksom på forskydninger i vi danskeres forbrugsmønstre, og hvad er det nu eksempelvis, en betalingsbalance helt præcist er? Et tal, som det dog er til at forhold sig til, og som altid tiltrækker sig ganske stor opmærksomhed, er tallet for arbejdsløsheden. Denne statistik kan også være vanskelig at fortolke, men begrebet arbejdsløshed er dog til at forholde sig til. Når vi kigger på arbejdsløsheden, så steg den kraftigt i begyndelsen af den økonomiske krise. Udgangspunktet i 2008 var den laveste ledighed i mands minde. Men det ændrede den finansielle og økonomiske krise på. I sommeren 2008 var der i underkanten af 70.000 ledige danskere – blot to år efter var ledigheden steget med cirka 100.000 personer. Siden midten af 2010 har ledigheden dog ligget stort set stabilt – og det er fortsat den tendens, vi ser aktuelt på det danske arbejdsmarked. I marts måned var 600 færre personer ramt af ledighed sammenlignet med februar. Det betyder, at ledighedskøen i marts måned var udgjort af 161.800 personer. Det er svært med sikkerhed at sige noget om, hvor arbejdsmarkedet kommer til at bevæge sig hen over de kommende kvartaler og år, men meget tyder på, at ledigheden også de kommende år kommer til at være stort set stabil. Det betyder, at ledigheden i nogle måneder vil stige en smule, i andre måneder vil den falde. At ledigheden ikke står overfor et større fald skal ses i lyset af, at væksten i Europa og Danmark er lav. Faktisk skal vi i disse år glæde os, når ledigheden ikke stiger. Vi skal nok nogle år frem i tid, før vi for alvor kan gøre os håb om, at ledigheden kommer til at falde.

Renter

De europæiske nøgletal var i sidste uge alt andet end opmuntrende. Erhvervstilliden i eurozonen viste en forværring af tilliden i både fremstillings- og servicesektorerne i april, hvilket indikerer tilbagegang i økonomien i begyndelsen af 2. kvartal. De foreløbige PMI-indeks underbygger denne konklusion. De skuffende nøgletal sendte renterne en smule ned, og der går formentlig lang tid inden, at den europæiske centralbank vil kunne finde på at hæve renterne igen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger