Nu kører hjertestarterne ud til patienterne

Nu kører hjertestarterne ud til patienterne

1. april 2012 - kl. 10:11 - af

Fra i dag, den 1. april, er hjemmeplejen i Frederikshavn Kommune klar til at rykke ud med en hjertestarter, som en del af projektet Parat til hjertestart, som Frederikshavn Kommune, Region Nordjylland, Hjerteforeningen og TrygFonden står bag.

Mobiltelefonerne er ladet op, hjertestarterne i bilerne er klar, og sygeplejerske Betina Markfoged er parat til hjertestart, hvis en borger i Frederikshavn Kommune falder om med hjertestop. Fra i dag kan hun og hendes kolleger i hjemmeplejen blive kaldt ud til et hjertestop over alt i Frederikshavn Kommune.

I det øjeblik Betina Markfoged sætter sig ind i hjemmepleje-bilen og aktiverer sin mobiltelefon med indbygget GPS, er hun synlig hos Region Nordjyllands AMK vagtcentral. Indløber der et opkald om hjertestop, og hun er tættest på, bliver hun kaldt ud sammen med en anden kollega.

”Vi er klar. De seneste måneder er gået med uddannelse og tekniske installationer i bilerne og opkobling til AMK vagtcentralen. Jeg glæder mig og ved, at de fleste af mine kolleger gør det samme, selv om det er en ny opgave, som er en stor mundfuld for mange af os. Men det er en trøst at vide, at det altid er bedre at gøre noget – og gøre det hurtigt – end ingenting at gøre. Tid og indsats betyder virkelig noget, når det gælder et hjertestop.”, siger Betina Markfoged

60 hjertestartere kører ud

Det kørende hjemmeplejepersonale udgør sammen med udstyret i 60 hjemmeplejebiler et nyt fintmasket net, der fra Skagen i nord til Dybvad i syd skal dække kommunen med mobile hjertestartere. Målet er, at flere nordjyder i fremtiden skal overleve et hjertestop, fordi deres medborgere er parat til hjertestart – og inddragelsen af hjemmeplejepersonalet er en del af samarbejdsprojektet mellem Frederikshavn Kommune, Region Nordjylland, Hjerteforeningen og TrygFonden.

Hvert år er der cirka 50 tilfælde af hjertestop i Frederikshavn Kommune. Fra det øjeblik en nordjyde falder om med hjertestop, falder chancerne for, at personen overlever med 10 procent for hvert minut der går, inden nogen gør noget for at få hjertet i gang igen. Omvendt er chancerne for at overleve et hjertestop tre gange større, hvis medborgere træder til med hjertelungeredning og bruger en hjertestarter inden ambulancen når frem.

”En person kan blive ramt af hjertestop hvor som helst, og tiden, indtil en lægeambulance kan være fremme, er kostbar. I nogle tilfælde vil en af kommunens hjemmeplejere være tættere på. Derfor er vi glade for at hjertestartere fra i dag er klar i kommunens hjemmeplejebiler, og at hjemmeplejens medarbejdere er uddannet i at bruge dem”, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Lars Møller.

Fra AMK vagtcentralen i Region Nordjylland ser man frem til at afprøve det nye samarbejde:

“Det er første gang i Danmark, dette set-up bliver afprøvet, og vi forventer, at hjemmeplejerne i flere tilfælde kan være fremme før ambulancen, fordi de er i nærheden. Og det er klart en fordel, da det handler om at komme i gang med hjertelungeredningen så hurtigt som muligt”, forklarer Jan Lindberg, der er leder af AMK vagtcentralen i Nordjylland.

Den enkelte borger kan redde liv

Men det et ikke kun hjemmeplejen, der spiller en vigtig rolle i projekt Parat til hjertestart i Frederikshavn Kommune. Den enkelte borger er nemlig også en vigtig brik i overlevelseskæden, hvis en person rammes af hjertestop. Derfor opfordres Frederikshavn Kommunens borgere til at lære hjertelungeredning, så de ved, hvad de skal gøre, hvis de er vidne til et hjertestop.

”Det er bedre at gøre noget, end slet ikke at gøre noget, hvis man er vidne til et hjertestop, og dine hænder kan redde liv. Spørgsmålet er, om du ved hvordan. Målet for projekt Parat til hjertestart i Frederikshavn Kommune er at øge andelen, der reagerer, hvis de er vidne til et hjertestop”, siger projektleder for Parat til hjertestart i Frederikshavn Kommune, Jyta Popik.

En kommentar til “Nu kører hjertestarterne ud til patienterne” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Nu kører hjertestarterne ud til patienterne”

  • Finn Jakobsen

    Det er et rigtig flot projekt som kan redde liv. Vi ved at for hvert minut der går fra en person får hjertestop til hjertet igen er igang falder muligheden for overlevelse med 10%.. Uanset hvor godt ambulanceberedskabet virker er det derfor afgørende at hjertestart begyndes strak ved hjertestop – enten ved hjemmehjælpernes medvirken eller ved at vi alle lærer genoplivning. Derfor kan jeg kun opfordre til at alle melder sig til de hjertestart-kurser der nu begynder i kommunen – med støtte fra TrygFonden, Hjerteforeningen, Frederikshavn kommune og Region Nordjylland

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nu kører hjertestarterne ud til patienterne ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER