
Læs denne uges Finansbarometer lige her
21. marts 2012 - kl. 0:02 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Historisk høj eksport
Danmark
I januar måned steg danske virksomheders eksport af varer ganske pænt. Fra december til januar voksede eksporten således med 2,2 %. Det giver fire måneder i træk med eksportfremgang, og det bringer eksportindtjeningen op på alle tiders højeste niveau. Virksomhederne eksporterede i januar varer for 52,4 mia. kroner, hvilket dermed slog den hidtidige rekord fra maj sidste år, hvor der blev eksporteret varer for 51,7 mia. kroner. En stor del af fremgangen i januar skyldes større indtjening fra eksporten af olie og energi, som bliver løftet af en højere oliepris. ”Renser” vi eksporten for eksporten af olie, er fremgangen mere beskeden. Når eksport af olie og energi fraregnes, så steg eksporten blot 0,3 % i forhold til december.
Inflationen var uændret 2,8 % å/å i februar, hvilket var en anelse højere end ventet. Opgørelsen af inflationen i februar er altid ekstra usikker, fordi det kun er den ene gang om året, at udviklingen i huslejerne bliver regnet med. Vi havde forventet, at væksten i huslejerne havde været lavere end de 2,6 %, som dagens tal viste, og derfor kun forventet en inflation på 2,6 %. Overordnet set er det dog stadig kombinationen af dyrere energi og højere afgifter, der er forklaringen på, at vi har så høj inflation, selv om økonomien kører i et temmelig lavt gear.
Renter
Sidste uges udvikling på de amerikanske rentemarkeder kan meget vel markere en vending. Således steg de lange amerikanske obligationer i sidste uge, og de 10-årige statsobligationer er nu tæt på niveauet fra oktober sidste år. De stigende renter har rod i den begynde optimisme der har kunnet spores den seneste tid. Således viser nøgletallene fremgang, aktiemarkederne stiger og den amerikanske centralbank antyder, at de pengepolitiske lempelser er ovre for denne omgang. De europæiske renter fulgte ikke samme udvikling, hvorfor spændet mellem amerikanske og tyske 10-årige renter er udvidet betydeligt. Det ser således ud til, indtil videre, at være et isoleret amerikansk fænomen med stigende lange renter. Situation i Europa er formentlig endnu for skrøbelig til at igangsætte samme udvikling. Kigger vi fremad, så vil de amerikanske lange renter formentlig fortsætte udvikling, om end i et langsomt tempo, og med en gradvis bedring af den europæiske økonomi vil de europæiske renter med tiden følge efter.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt