Galleri Færch-P tager hul på påsken

Galleri Færch-P tager hul på påsken

16. marts 2012 - kl. 16:36 - af

Årets påskeudstilling i Galleri Færch-P åbner med fernisering søndag d. 25. marts, hvor publikum kan nyde unik nordisk træarbejde af Kirsten og Uffe Gitz-Johansen samt smukke malerier af P. Andersen. Publikum kan se frem til en flot udstilling af træarbejder i lyst fyrretræ i det smukke lyse kirkerum. Desværre døde Uffe Gitz-Johansen i februar i år, så der bliver ikke nogle nye kunstværker fra hans hånd. P. Andersen udstiller spændende malerier fremstillet i sin absolut egen teknik.

Uffe lærte af sin far, maleren Gitz-Johansen, at se på kunst. I barndomshjemmet var det naturligt, at tale om og vurdere kunstneriske udtryk, ligesom det var vigtigt at betragte og kende naturen med fugle, dyr og træer. Uffe uddannede sig til skovfoged, og har arbejdet i over 40 år ved Klitvæsenet ved den Jyske Vestkyst. Han forlod i 1996 en stilling som skovfoged i Fosdalen i Nordjyllands Skovdistrikt. Derefter blev han fuldtids billedhugger med nær kontakt til skoven, havet og årstidernes skift. Han arbejdede altid i træ, fremstillede figurer med mytologiske motiver i en fantasiverden befolket med mennesker, dyr og fabelvæsener.

Skulpturerne er gennemarbejdet ned til mindste detalje. De fremstår i ubehandlet fyr, undertiden er de oliebemalede. Uffe begyndte som ung at skære i træ og udviklede sin helt egen stil. Hans forarbejde skete med motorsav, derefter huljern, som fulgte træets linjer, og siden blev det slebet med sandpapir. Arbejderne afslører stort kendskab til materialet og fremhæver træets sande natur. Skulpturerne er smukke og organiske. De udstråler menneskets vilkår både i kærlighed og i smerte. Uffe arbejdede meget gerne med store skulpturer. Han lavede kæmpe troldefigurer i Toldne Skov i Vendsyssel, i udgåede træer i private haver, en kæmpe drage på en kommunal institution i Brovst og en 5 meter stor figur til Saltum Plejehjem. Uffes sidste store arbejde blev 14 relieffer om Jesus vandring fra dom til død; ”Via Dolorosa reliefferne”. Disse relieffer kan ses i den katolske St. Joseph kirke på institut St. Joseph i København. Uffe nåede også at udgive en smuk og bevægende lille bog om reliefferne og hans egne tanker i forbindelse med arbejdet.

I 1975 flyttede Kirsten fra Århus og et arbejde som sygeplejerske op til i Uffe i Fosdalen. Her lærte hun af Uffe at bruge billedskærer værktøjet, og det første arbejde blev en træmaske med plads til egen næse og mund sammen med et stærkt personligt udtryk. Håndværket med fremstilling af træmasker udviklede sig med engagement til rigtigt mange smukke og interessante arbejder. Kendskabet til maskens og kroppens udtryk blev uddybet, gennemarbejdet og afprøvet på både udstillinger og i teater. Det er en proces, som lever i Kirsten indtil i dag, og man kan på udstillingen se masker, hvor der er kælet for træets årringe undertiden med en let oliefarve, som understreger maskens karakter. Man kan se masker, som kan dække det menneskelige ansigt samt anvendes til maskespil, desuden masker som er en del af udsmykningen i billedskæringer til ophæng på en væg. Dem kalder Kirsten for husånder. På udstillingen kan man også erhverve Evanthore Vestergaards bog; ”Indtryk-Udtryk, 24 billedkunstnere i Nordjylland”, hvor Kirsten er repræsenteret.

Som noget specielt for en skabende billedkunstner er Kirsten aktiv professionel maskespiller. I 1989 skabte hun ”Maske og Gade Teateret Dunkelfolket”, som stadig bruger hendes masker. Dunkelfolket samarbejder med en europæisk bevægelse, der arbejder med ”Moving Street Art” på et højt kunstnerisk plan. Dunkelfolket optræder i hele verden, og både Uffe og Kirsten har deltaget i alle rejser og forestillinger indtil august 2011, hvor Dunkelfolket optrådte i Nuuk i Grønland.

Det er en oplevelse at stikke næsen indenfor på de to kunstneres værksted. Det bugner af kunstværker i alle størrelser og af alle træsorter med de mest fantastiske udtryk og former. Der er ubehandlede træskulpturer og relieffer, men også arbejder i stærke farver. Det er et inspirerende og opløftende sted, som er resultatet af ægteparrets mangeårige samarbejde.

P. Andersen er uddannet tegner og grafiker fra Skolen for brugskunst KBH i 1982, og har i de sidste 30 år undervist i billedkommunikation. Han debuterede på kunstnernes påskeudstilling i 1989, og hans værker har siden via Lampaa Art House været udstillet i Schweiz, Østrig og Japan, og i Spanien kan malerierne ses på Museo De Arte Javier De la Rosa, Agnete, Gran Canaria. P. Andersen trykker store frønnede træplanker, hvis årer giver en smuk struktur. Derfra vil disse enkelttryk (monotopier) give mulighed for variationer, hvor lag på lag af forskellige materialer lægges oven på hinanden. Alle endelige malerier er forskellige, dog med en fælles tråd. Karakteristisk for hans arbejdsproces er brugen af organiske materialer, voksglasur og naturens egne pigmenter.

Fernisering til udstillingen finder sted i Galleri Færch-P søndag den 25. marts kl. 14.00 til 17.00. Ved ferniseringen vil Kirsten Gitz-Johansen og P. Andersen være til stede og fortælle om kunstværkerne på udstillingen. Galleri Færch-P vil være vært ved et glas vin, snacks og lidt sødt. Desuden vil der være musikalsk underholdning ved Western Stars bestående af Cecilia Krill og Nikolay Heyman, der fortolker en stemningsmættet blanding af countryballader og western klassikere. Udstillingen vil være åben alle påskedage samt lørdage og søndage frem til og med søndag d. 22. april – i tidsrummet 13.00 – 17.00.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Galleri Færch-P tager hul på påsken' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER