Bredt nordjysk samarbejde skal bytte …

Bredt nordjysk samarbejde skal bytte …

10. marts 2012 - kl. 0:01 - af

….. langtidsledighed ud med nye job. Et nyt projekt støttet af Vækstforum Nordjylland skal udstyre langtidsledige med kompetencer, som kan sikre erhvervslivet efterspurgt arbejdskraft. Samtidig skal projektet være forbillede for en national indsats for opkvalificering af ledige og ufaglærte.

De danske virksomheder efterspørger i støt stigende grad nye og flere kompetencer. Det giver allerede nu mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for flere brancher, og udfordringen vil blot vokse i fremtiden.

Samtidig er mere end 40.000 danskere langtidsledige, og en betydelig del af disse kunne, hvis de blev udstyret med relevante kompetencer, komme i arbejde og på den måde være med til at sikre erhvervslivet den efterspurgte arbejdskraft.

Det er udgangspunktet i et nyt projekt som Vækstforum Nordjylland netop har valgt at støtte med knap 14 mio. kr. fra EU’s Strukturfonde. Projektet, der hedder ”Kvalificering til nye job” skal forene kræfterne fra AMU Nordjylland samt de regionale jobcentre og Voksen- og Efteruddannelsescentre, som sammen dels skal sikre opkvalificering af 240 langtidsledige nordjyder og desuden udvikle en model, som efterfølgende kan bruges til en tilsvarende indsats på nationalt niveau.

Langtidsledige kan sikre efterspurgt arbejdskraft

I Nordjylland er der i øjeblikket omkring 4.700 langtidsledige. Af disse får 240 personer i alderen 30-59 år i første omgang glæde af det nye projekt. De vil få tilbudt vejledning, kompetenceafklaring og individuelt skræddersyede forløb af 15-25 ugers varighed bestående af virksomhedspraktik og uddannelse. Det skal opkvalificere dem, så de kan være med til at sikre stærkt efterspurgt arbejdskraft til de nordjyske virksomheder. Målet for projektet er, at 70 af de deltagende langtidsledige kommer i ordinær beskæftigelse.

I Vækstforum Nordjylland, ser man et stort potentiale i at få gjort de langtidsledige til et aktiv, som kan styrke det regionale erhvervsliv i en situation, hvor der bliver øget rift om kompetencerne. Det fortæller formanden for Vækstforum, regionsrådsformand Ulla Astman, som henviser til den netop offentliggjorte FremKom-analyse, der afdækker fremtidens kompetencebehov i Nordjylland fem år frem i tiden:

– Vi mener, at det er en rigtig god tilgang, at man giver folk lige muligheder ved at behandle dem forskelligt og tage højde for den enkeltes ressourcer. Det er flot med et så bredt regionalt samarbejde om en ny model for opkvalificering, og i Nordjylland går vi gerne forrest i udviklingen. Der ligger en stor gevinst både for den enkelte og for hele det danske samfund i at få flyttet de langtidsledige fra passiv forsørgelse og i stedet give dem nye kompetencer, som de kan anvende i et aktivt arbejdsliv, siger Ulla Astman.

FremKom-analysen viser, at efterspørgslen på ufaglærte vil falde ret markant i takt med at traditionelle produktionsjob forsvinder fra Nordjylland. Samtidig vil flere videntunge job inden for bl.a. IKT, sundhed og service både øge behovet for og kravene til faglærte og højtuddannede.

Nordjylland vil vise vejen til national opkvalificering

Ud over at gavne nordjyske virksomheder og ledige, er målet for projektet også at udvikle en model for opkvalificering af langtidsledige samt kortuddannede ufaglærte. Modellen skal efterfølgende kunne anvendes til at udbrede den nordjyske indsats for kompetenceudvikling til resten af Danmark. Lars Bo Breddam, der er direktør for AMU Nordjylland, forklarer hvordan man i det nordjyske projekt vil gå nye veje for at løse udfordringen:

– Det centrale i projektet er at få vurderet den enkeltes faglige kompetencer og menneskelige ressourcer. Og med udgangspunkt heri få udarbejdet en individuel opkvalificeringsplan, der både tager udgangspunkt i eksisterende kompetencer og erhverv med gode beskæftigelsesmuligheder. Herved sikres en målrettet personlig vejledning, kompetencegivende udvikling og beskæftigelse for deltagerne, forklarer Lars Bo Breddam.

Projektet har landsdækkende perspektiver dels gennem at sikre opkvalificering af langtidsledige fra ufaglært til faglært, og dels gennem det unikke brede samarbejde mellem kommuner, jobcentre, faglige organisationer og erhvervsskoler.

– Der efterlyses i dag dokumentation for effekten af opkvalificering gennem uddannelse. I kraft af dette projekt har jeg en klar forventning om, at vi bidrager positivt til denne synliggørelse. Og at modellen – givetvis med nogle enkelte justeringer – med stor succes kan udbredes til hele landet, siger Lars Bo Breddam.

Yderligere informationer

Fakta om projektet ”Kvalificering til nye job”

AMU Nordjylland vil i samarbejde med de regionale jobcentre og Voksen- og Efteruddannelsescentre dels øge udbuddet af kvalificeret arbejdskraft ved at aktivere de langtidsledige på arbejdsmarkedet og dels udvikle en model for en national indsats for kompetenceudvikling af langtidsledige samt opkvalificering af kortuddannede beskæftigede fra ufaglærte til faglærte.

Aktiviteterne i projektet er vejledning, afklaring og kompetenceudvikling af 240 nordjyske langtidsledige i alderen 30-59 år. Forløbene varer 15-25 uger og vil være en blanding af fælles og individuel vejledning, orientering mod regionens vækstområder og tilhørende jobprofiler, individuel kompetenceafklaring (IKA) og realkompetencevurdering (RKV), personprofilanalyser, FVU-screeninger samt individuelt skræddersyede forløb bestående af virksomhedspraktik og uddannelse. Projektet forventes at bringe ca. 70 personer i ordinær beskæftigelse.

Forløbene gennemføres i fire enheder: Vendsyssel med 4 forløb, Thy/Mors med 2 forløb, Aalborg med 4 forløb, Himmerland med 2 forløb. Denne opdeling afspejler fordelingen af langtidsledige i de fire områder. De nordjyske jobcentre visiterer deltagere til projektet.

Projektets samlede budget er på 33,8 mio. kr. hvoraf knap 14. mio. kr. kommer fra EU’s Strukturfonde indstillet af Vækstforum Nordjylland.

Projektet forventes afsluttet i maj 2013.

FremKom: Kompetenceudfordringer i Nordjylland

Vækstforum Nordjylland og en række strategiske aktører fra uddannelses-, erhvervs- og beskæftigelsesområdet i Nordjylland har fået udarbejdet FremKom-analysen, der afdækker det regionale arbejdskraft- og kompetencebehov fem år frem i tiden. Analysen er udført af Oxford Research.

Læs FremKom-analysens hovedrapport her og læs mere om FremKom på projektets hjemmeside:www.fremkom.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Bredt nordjysk samarbejde skal bytte … ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER