Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

21. februar 2012 - kl. 12:13 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Nye job i den private sektor

Danmark
De økonomiske nøgletal har gennem de seneste måneder været i bedring. Træerne gror ikke ind i himlen, men mindre kan måske også gøre det i en tid med stor fokus på den europæiske gældskrise. Ifølge statistikken for beskæftigelsen blandt lønmodtagere var den samlede beskæftigelse således uændret i 4. kvartal sidste år. Det lyder naturligvis ikke opmuntrende, at der slet ikke blev skabt nye arbejdspladser i slutningen af sidste år, men det er nu alligevel værd at glæde sig over, at der faktisk var fremgang i beskæftigelsen i den private sektor. Den private beskæftigelse steg således med cirka 5.000 personer fra 3. til 4. kvartal. Denne fremgang blev dog opvejet af et tilsvarende fald i den offentlige beskæftigelse, men det ændrer ikke ved, at der faktisk bliver skabt arbejdspladser i den del af økonomien, som påvirkes af den konjunkturelle udvikling. Det var især øget beskæftigelse inden for byggeriet, der trak op i den private beskæftigelse. Arbejdsmarkedet har dermed, alt i alt, stået overraskende godt imod den konjunkturnedgang, der ramte dansk økonomi oven på eskaleringen af gældskrisen i sensommeren sidste år.
Europakommissionen udsendte i sidste uge en rapport, der skal kaste lys over makroøkonomiske ubalancer i de enkelte EU-lande. I rapporten peger kommissionen på velkendte problemstillinger i relation til dansk økonomi. Først og fremmest at svækkelsen af konkurrenceevnen inden krisen har kostet markedsandele for eksportvirksomhederne. Det kommer ikke som en overraskelse, at dette bliver fremhævet, og det er til en vis grad et problem, der allerede er ved at blive adresseret i de igangværende overenskomstforhandlinger. Samtidig bliver Danmark nævnt i rapporten sammen med 11 andre EU-lande, heriblandt Sverige, som i øjeblikket er duks i EU, når det kommer til sunde økonomiske balancer. Rapportens konklusioner bør derfor ikke få særlig betydning for Danmark.

Renter
Rentemarkederne var i sidste uge præget af store udsving. Udsvingene skyldtes på den ene side de tilspidsede forhandlinger om den anden hjælpepakke til Grækenland og nedjusteringer fra det amerikanske kreditvurderingsbureau Moody’s fulgt af advarsler om, at mere af samme skuffe kan være på vej, og på den anden side bedringen i de økonomiske nøgletal fra USA.
Moody’s nedjusterede tirsdag en række landes kreditværdighed. Nedjusteringerne kom ikke som en særligt stor overraskelse og udløste kun en kortvarig reaktion i markedet. Natten mellem onsdag og torsdag raslede Moody’s så igen med sablen, da de advarede om, at 114 banker fordelt på 16 europæiske lande også kan blive nedgraderet – det havde en lidt mere synlig markedseffekt.
Tidligere på ugen skabte det ligeledes røre på markederne, da en række eurolande åbent diskuterede muligheden for at ekskludere Grækenland fra euroklubben. Grækenland har imidlertid reageret ved at optrappe bestræbelserne på at finde flere besparelser og er allerede kommet et stykke videre. Det har lettet lidt på stemningen. Stemningsskiftet er blevet understøttet af bedre nøgletal fra USA. Alt i alt sluttede markederne ugen i stigende humør. Vi kan kun gætte på, hvordan situationen omkring Grækenland vil udvikle sig i den kommende uge, men vi venter, at der på et eller andet tidspunkt bliver strikket en løsning sammen, så Grækenland kan få sin anden hjælpepakke. Samlet set er det stadig vores vurdering, at de lange renter er ved at have passeret bunden.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger