Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

7. februar 2012 - kl. 8:44 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Underskuddet holder sig indenfor EU-kravet

Danmark
Estimater for indtægten fra pensionsafkastskatten i 2011 viste i sidste uge, at indtægten ser ud til at blive langt større end ventet. Der er udsigt til rekordstore pensionsafkast-skattebetalinger på i størrelsesordenen 45 mia. kr., hvilket vil give et underskud på de offentlige finanser på omkring 42 mia. kr. Det svarer til omkring 2,5 % af BNP og betyder dermed, at det offentlige underskud, mod forventning, holder sig inden for EU-kravet på 3 % af BNP. Midt i den europæiske gældskrise, hvor alles øjne er rettet mod de europæiske økonomiers offentlige finanser, er det en god nyhed for dansk økonomi, at det offentlige underskud endnu engang bliver reddet på målstregen. Det vil være med til at bevare den troværdighed, der hidtil har været til de offentlige finanser i Danmark. Det ændrer dog ikke ved, at der i år er udsigt til et underskud, der vil overstige EU-kravet. På baggrund af det planlagt høje offentlige investeringsniveau og udbetalingerne af efterlønsbidrag venter vi fortsat, at underskuddet i år vil lande på omkring 5,4 % af BNP.

Renter
Trods generelle stigninger på finansmarkederne, bedre makroøkonomiske nøgletal fra både USA og Europa og et overraskende positivt forløb ved statsgældsauktionerne i Sydeuropa er obligationsrenterne på de markeder, der betragtes som sikre havne, fortsat bemærkelsesværdigt lave. Det er i øjeblikket meget vanskeligt at forklare, hvorfor reaktionen udebliver, og hvorfor obligationsrenterne har holdt sig på et meget lavt niveau. Vi ser tre mulige forklaringer. For det første har centralbankerne på det seneste lempet pengepolitikken yderligere. Den Europæiske Centralbank (ECB) signalerer med sine 3-årige likviditetstildelinger (LTRO) indirekte meget lave renter i lang tid fremover, og den Amerikanske Centralbank (Fed) overraskede med at signalere, at den venter at holde renten i nul til udgangen af 2014 – et år mere end hidtil ventet. Det kan have dæmpet reaktionen på rentemarkederne. En sidste forklaring er, at Fitchs nedjustering af en række europæiske landes kreditværdighed har medført et flow over mod de resterende lande med højeste kreditværdighed (AAA) og USA på grund af porteføljeomlægninger. Når det er sagt, er vi fortsat overbevist om, at hverken Fed eller ECB vil være i stand til at holde de lange renter nede på de nuværende historisk lave niveauer i en længere periode med bedring i de makroøkonomiske nøgletal. Konklusionen er derfor, at de lange obligationsrenter ikke kan falde ret meget mere i den nuværende situation, og at risikoen for rentestigninger – især i USA – er på vej op.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger