Byrådsmedlem Birgit Hansen: Vil du føntørres bagi?

Byrådsmedlem Birgit Hansen: Vil du føntørres bagi?

5. februar 2012 - kl. 0:11 - af

Ordet velfærdsteknologi dækker over robotstøvsugere, skylle/lufttørre toilet, komfur der slukker, hvis du glemmer at slukke, automatisk lys, automatisk vindueslukning og meget mere.

Velfærdsteknologi er et positivt ladet ord, og jeg medgiver, at megen af den ny teknologi er genial. Kombineret vaske og tørretumbler sparer en arbejdsgang, at komfuret slukker, hvis du glemmer, gulvet der registrerer, hvis man falder, og tilmed robotstøvsugeren kan være en kæmpe hjælp.

Men når det kommer til, at teknikken skal erstatte den menneskelige kontakt i f.eks. hjemmeplejen, må vi stoppe og tænke os om. Jeg kan nævne skærmen, der kan installeres i folks hjem, og en person toner frem på skærmen: ”Har du taget dine piller hr. Jensen og bip….”.  Det var den kontakt.  Eller hvor man tvinger borgere til at købe en robotstøvsuger, så sparer vi et besøg der. Det er ikke i orden.

Teknologien kan medvirke til, man klarer sig længere uden hjælp, det er forståeligt og godt. Men hvis vi kommer dertil, at vi erstatter hjemmebesøg med robotter, menneskevaskemaskiner (ja den findes – som til biler – uden menneskelig kontakt under vaskeriet) skærme i hjemmet frem for besøg – så er vi gået for vidt.

Jeg fornemmer ikke, seniorer har teknologi skræk. Vi skal vænne os til det nye. Teknologi må ikke være et mål, men et middel.  Og vi skal have set på økonomien i det her.

En sagde forleden: ”Skal vi virkelig vælge mellem mennesker eller robotter?”

Nej – det skal vi ikke.

Emnet skal behandles politisk i socialudvalget i Frederikshavn Kommune næste måned.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Byrådsmedlem Birgit Hansen: Vil du føntørres bagi?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger