Vi vil også leve et langt og godt liv…

Vi vil også leve et langt og godt liv…

24. januar 2012 - kl. 8:53 - af

Frederikshavn Kommunes sætter nu fokus på sundhed og trivsel for en udvalgt gruppe af medarbejdere. Det sker i tæt samarbejde med fagforeningen 3F, og i alt 144 rengøringsassistenter og teknisk servicemedarbejdere har takket ja til et sundhedstjek.

”Tallene taler sit tydelige sprog. Folk med en længere uddannelse lever længere end folk med ingen eller kort uddannelse. En overlæge fra Nordsjælland lever længere end en rengøringsassistent fra Nordjylland,” siger drifts- og projektkonsulent Peter Møller Nielsen fra Frederikshavn Kommune. ”Overlægen dyrker typisk sport, spiser sundt og varieret, og kroppen bliver ikke nedslidt, som hos en rengøringsassistent. Men ved at sætte fokus på sundhed og trivsel, så er der faktisk rigtig gode muligheder for at ændre statistikken. Selvfølgelig er der forskel på, hvordan et job slider. Nogle har en stor psykisk belastning, mens andre slider hårdt på kroppen.

Men uanset hvilket job vi har, så er det altid en god idé at have en god fornemmelse af ens egen sundhed. Har jeg for højt blodtryk, er mit kolesteroltal for højt? Det tænker man måske ikke så meget over i det daglige. Vi mærker ikke tydelige tegn og kommer derfor ikke lægen. Vi er mange, der ikke giver os selv tid til at sundhedseftersyn, selvom vi helt naturligt får bilen til eftersyn med passende mellemrum. Er bilen vigtigere end os selv? Selvfølgelig er den ikke det, men det er bare blevet en selvfølge, at vi passer bilen bedre, end vi passer os selv”, siger Peter Møller Nielsen.

I Frederikshavn Kommune er vi glade for nu at få muligheden for at sætte fokus på den menneskelige sundhed. Alle kommunens rengøringsassistenter på rådhuse og skoleområdet samt vores tekniske servicemedarbejdere har netop fået tilbudt et sundhedstjek. Det foregår flere steder i kommunen, for at gøre det let for den enkelte medarbejder. Gennem 3F Sundhedsprojekt får vi besøg af sygeplejersker fra Falck Healthcare. Hver medarbejder får målt blodtryk, kolesteroltal, blodsukker, lungefunktion og man bliver målt og vejet. Fedtprocenten beregnes, ligesom BMI og taljemålet bliver målt.

”Vi får en god snak om sundhed, hvor både kost, rygning, alkohol og motion bliver inddraget, og hvordan emnerne indvirker på hinanden og ikke mindst på den enkeltes helbred,” siger sygeplejerske Charlotte Voetmann. ”Mange er faktisk ikke klar over, at de har forhøjet blodtryk, men det er jo alvorligt, og der skal derfor gøres noget ved det”, fastslår sygeplejerske Charlotte Voetmann, som i gennemsnit sender hver 3. medarbejder videre til egen læge. ”Gennem min snak med hver enkelt kommer vi tit ind på manglen på motion. Mange tror, at det kun tæller at gå i fitnesscenter, men der er jo mange andre muligheder. Det kunne være, at cyklen kunne erstatte bilen til arbejde, eller man kunne gå en rask tur i skoven et par gange om ugen eller melde sig til linedance eller zumba. Al motion tæller, det handler bare om at blive forpustet, og kan det være sjovt samtidigt, så er det jo bare en ekstra gevinst”, siger Charlotte Voetmann

Teknisk serviceleder Ove Krogh Madsen er lige blevet sundhedstjekket ligesom 10 andre kolleger. ”Når vi alle får et tilbud om at blive sundhedstjekket, så bliver det jo noget, vi snakker om i pauserne. Det er hurtigt og let, når sygeplejersken kommer til os i stedet for, at vi hver især skulle bestille tid hos lægen. Noget vi jo nok ikke får gjort, medmindre vi tydeligt kan mærke nogle symptomer på sygdom”, fortæller Ove Krogh Madsen. Hanne Klemann Lykke, der arbejder som rengøringsassistent supplerer: ” Jeg synes, det er en rigtig god idé, for vi får jo mulighed for at opdage eventuel sygdom i tide, og jeg synes at dette sundhedstjek kommer godt omkring mange ting. Selvfølgelig er der nogle, der er en smule skeptiske, men når vi alle får samme tilbud, så har det været min oplevelse, at alle også vælger at sige ja tak. Det er ikke et krav, at vi skal tage i mod sundhedstjekket, men det er jo alligevel godt at få at vide, om man er rask eller om der er noget, lægen skal undersøge nærmere. Tilbuddet om et sundhedstjek her på skolen er måske lige det lille skub, der skal til for at få ændret nogle livsstilsvaner inden man bliver alvorligt syg”.

Sygeplejerske Charlotte Voetmann oplever, at medarbejderne er meget glade for den omsorg, sundhedstjekket er udtryk for. Nogle er ligefrem beærede over den opmærksomhed, de får. De enkelte sundhedstjek er anonyme og er således kun kendt af den pågældende medarbejder og sygeplejersken. Der bliver efterfølgende lavet en anonymiseret opsamling i en rapport. Det sker i løbet af de næste måneder. ”Når rapporten foreligger, vil en særlig sundhedskomite i Frederikshavn Kommune kunne se, om der er nogle sygdomme eller symptomer, der gælder for mange. Komiteen vil herefter vælge nogle emner ud og sætte fokus på disse emner ude på arbejdspladserne”, siger projektkonsulent Peter Møller Nielsen, der selv er medlem af sundhedskomiteen. ”Jeg har en klar fornemmelse af, at medarbejdernes sundhed nu er kommet mere i fokus, og når vi i slutningen af året gentager sundhedstjekket, så tror jeg, at vi kan se forbedringer på flere punkter”. ”Det tror jeg også, siger Hanne Klemann Lykke. ”Vi vil jo alle gerne have et langt og godt liv, og her er vores gode helbred jo en meget vigtig faktor”, slutter Hanne Klemann Lykke.

Sundhedstjekkene er finansieret af Forebyggelsesfonden og indgår i 3F’s sundhedsprojekt ”Ulighed i Sundhed”, som er iværksat fordi kortuddannede statistisk har flere helbredsmæssige udfordringer og kortere levetid. Håbet er, at sundhedstjek og efterfølgende sunde tiltag på arbejdspladsen kan være med til at forbedre disse forhold.

Sundhed og arbejdsmiljø indgår i samme projekt ud fra et ønske om at få gavnlige effekter på begge områder. Sundhedstjekket skal således gavne både den enkelte medarbejder og arbejdspladsen som helhed.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Vi vil også leve et langt og godt liv...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger