Nordjyske virksomheder efterspørger nye kompetencer

Nordjyske virksomheder efterspørger nye kompetencer

24. januar 2012 - kl. 11:28 - af

Mange virksomheder i Nordjylland er optimistiske med hensyn til fremtidig vækst og øge beskæftigelse. Til gengæld efterspørges nye og flere kompetencer blandt medarbejderne. Derfor står kompetenceudvikling af arbejdsstyrken højt på den erhvervspolitiske dagsorden i Nordjylland.

Når nordjyske virksomheder skal vælge mellem to personer til en ansættelse, hvor den ene er en dygtig håndværker men ikke er så fleksibel, så vælger mange hellere den mest fleksible, selvom personen skal læres op i det, virksomheden laver.

Det er blot ét af en lang række interessante svar fra 800 nordjyske virksomheder, som i en ny stor analyse ved navn FremKom er blevet spurgt om deres forventninger til fremtidens vækst og beskæftigelse. Vækstforum Nordjylland er en af parterne bag analysen, der for første gang tager temperaturen på det samlede nordjyske erhvervslivs behov for kvalificeret arbejdskraft.

Overordnet viser analysen, at mange virksomheder i Nordjylland ser positivt på fremtiden. Hele 44 % af virksomhederne regner med at ansætte flere medarbejdere frem til år 2016, mens 26 % forventer at have det samme antal. Kun 6 % af virksomhederne forventer at have færre medarbejdere end i dag.

Selvom en stor andel af de nordjyske virksomheder melder om positive fremtidsudsigter, og dermed ser ud til at have rystet de største konsekvenser af den globale krise af sig, så lurer en stor udfordring i horisonten. FremKom-analysen viser nemlig også en støt stigende efterspørgsel på flere og nye kompetencer, som for få medarbejdere i den nuværende nordjyske arbejdsstyrke er i besiddelse af.

Nordjysk erhvervsstruktur under forandring

Det samlede billede, som FremKom-analysen tegner, er en nordjysk erhvervsstruktur under hurtig forandring. Det skyldes især, at antallet af traditionelle produktionsjob falder, mens der bliver brug for flere hænder og hoveder inden for andre og mere videntunge brancher – heriblandt især service, IKT og sundhed.

Det stiller store krav til kompetenceudvikling af arbejdsstyrken, så Nordjylland også i fremtiden har nok kvalificeret arbejdskraft. I Vækstforum Nordjylland er der stor opmærksomhed omkring udfordringen, og et stort ønske om at skabe langsigtede løsninger. Det forklarer regionsrådsformand Ulla Astman, som er formand for Vækstforum:

– Samtidig med at vi holder et skarpt øje med den nordjyske ledighed og forsøger at hjælpe vores virksomhederne bedst muligt gennem krisens efterdønninger, så er der behov for, at vi med det andet øje kigger længere fremad. Det er nu, vi skal satse på uddannelse af fremtidens arbejdskraft og efteruddannelse af den eksisterende, sådan at de rigtige kompetencer også er til stede i Nordjylland, når der igen kommer gang i hjulene, forklarer Ulla Astman.

Personlige kompetencer er i høj kurs

Ud over faglige kompetencer er der også en stor efterspørgsel på personlige kompetencer i de nordjyske virksomheder. Og FremKom-analysen viser en tendens til, at netop disse kompetencer vil blive endnu vigtigere på fremtidens arbejdsmarked. Det gælder bl.a. fleksibilitet, serviceorientering, forretningsforståelse og evnen til at skabe netværk – altså kompetencer som ikke erhverves gennem traditionel uddannelse.

Disse personlige kompetencer er højt placeret på de nordjyske virksomheders ønskeliste – faktisk så højt, at flere virksomheder er villige til at give køb på nogle af de mere faglige kompetencer. Guleroden skal være, at virksomhederne i stedet får medarbejdere, som er omstillingsparate og kan samarbejde med andre om løsninger på de udfordringer, som både små og store virksomheder står overfor i et marked præget af stigende konkurrence, globalisering og forandring.

Yderligere informationer

FremKom: Kompetenceudfordringer i Nordjylland

I oktober 2010 igangsatte Vækstforum Nordjylland sammen med en række strategiske aktører fra uddannelses-, erhvervs- og beskæftigelsesområdet i Nordjylland projektet FremKom 2. Formålet har været at analysere fremtidens arbejdskraft- og kompetencebehov fem år frem i tiden i Nordjylland.

Analysen afdækker virksomhedernes kompetencebehov på det samlede nordjyske arbejdsmarked fordelt på 16 sektorer. Projektet har således både undersøgt tendenser og udfordringer på tværs af sektorer og samtidigt set på, hvilke specifikke arbejdskraft- og kompetencemæssige udfordringer de enkelte sektorer står overfor.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjyske virksomheder efterspørger nye kompetencer' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger