Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

18. januar 2012 - kl. 0:02 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Eksporten trodser euro-recession

Danmark
Eksporten fortsatte sin overraskende flotte fremgang i november. I forhold til oktober var eksporten 2,1 % større i årets næstsidste måned. Det var anden måned i træk med eksportfremgang, hvilket er glædeligt set i lyset af den recession, som brød ud i eurozonen netop mod slutningen af sidste år. Den øgede eksport kan især tilskrives en højere fødevareeksport og medicineksport. I november steg fødevareeksporten med 4,9 %, mens medicineksporten steg tilsvarende med 4,8 %. Den høje eksport øgede samtidig overskuddet på betalingsbalancens løbende poster til 12,6 mia. kroner i november. Over de seneste 12 måneder bringer det overskuddet op på 117,8 mia. kroner og tæt på det højeste niveau nogensinde. Den flotte eksportfremgang have imidlertid ikke frembragt øget produktion i industrien i november. Industriproduktionen steg marginalt med 0,2 % fra oktober til november og har på trods af eksportfremgangen været uændret de seneste måneder. Medicinalindustrien har dog, på linje med eksporttallene, øget sin produktion de seneste måneder. Endvidere viser tal for ordreindgangen i november, at det så småt begynder at tynde ud i virksomhedernes ordrebøger. Det gælder dog primært ordrerne fra hjemmemarkedet.

Renter
Presset på markederne er lettet lidt her ved indgangen til det nye år. En række stress-indikatorer peger nu nedad, og mange indikatorer er tilbage på et niveau, der ikke er set siden begyndelsen af august sidste år, inden markederne gik i spind. Det ser indtil videre ud til, at markederne har ladet sig berolig af den Europæiske Centralbanks (ECB) lempelse af kravene til sikkerhedsstillelse, den nye 3-årige likviditetstildeling, tegnene på, at den økonomiske politik ikke vil blive strammet mere i Kina og den fortsatte bedring i makronøgletallene i USA. De lange renter i lande, der betragtes som “sikre havne” – f.eks. USA, Tyskland og Danmark – er forblevet på et lavt niveau. Spørgsmålet er nu, om de lave lange renter er et udtryk for en ny normalsituation, eller om en rentestigning er under optræk. De lange renter vil sandsynligvis ikke stige til niveauet fra før krisen i den nærmeste fremtid givet det den nuværende høje ledighed i de vestlige økonomier og udsigten til lave pengepolitiske renter i en længere periode. Det betyder imidlertid ikke, at de lange renter overhovedet ikke vil stige, og den aktuelle udvikling øger efter vores vurdering risikoen for stigende lange renter. Det gælder ikke mindst i USA, hvor makronøgletallene har overrasket positivt, samtidig med at der i øjeblikket kun er en lille sandsynlighed for flere pengepolitiske lempelser. De lange renter har endnu ikke reageret på de stærke makrotal – og det er ret usædvanligt. Årsagen er formentlig først og fremmest, at den finansielle uro i Europa giver høj efterspørgsel efter obligationer fra lande med status som “sikker havn”. Det skulle ikke overraske os, om de lange amerikanske renter stiger inden for de næste tre måneder, hvis nøgletallene i USA fortsat er positive, og det finansielle stress aftager yderligere. Det vil naturligvis i nogen grad smitte af på de lange europæiske renter, men i betragtning af de langt mere bekymrende vækstudsigter for Europa og muligheden for flere rentenedsættelser fra ECB vil en eventuel stigning i de lange renter i Europa være mere moderat. Dermed er der udsigt til et stigende rentespænd mellem USA og Tyskland.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger