Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

10. januar 2012 - kl. 15:54 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Bedring på eksportmarkederne

Danmark

“Eksport PMI-indekset” (en sammenvægtning af PMI-indeks for fremstillingssektoren i de vigtigste danske eksportmarkeder) steg i december til 49,5 fra 48,7. Selvom indekset også i december lå under 50, og dermed indikerer faldende økonomisk aktivitet, markerer stigningen ikke desto mindre et glædeligt vendepunkt oven på ni måneders uafbrudt fald. Indekset steg på 4 af de 5 største danske eksportmarkeder, herunder de to klart største, Tyskland og Sverige. Der er således tændt et lys forude, idet eksportmarkederne er ved at lægge krisen bag sig og nærmer sig en situation med voksende efterspørgsel igen. Det er glædeligt for dansk eksport som helhed, men især glædeligt for industrieksporten, som er mere eksponeret over for skiftende konjunkturer. Det ændrer dog ikke ved, at pilen fortsat peger på lav vestlig vækst de næste par år, og at der således ikke venter nogen fest for eksporten rundt om hjørnet. Glædeligt er det også, at Danmarks Statistiks seneste opgørelse over antallet af konkurser, som dækker december, viste et lille fald. I december var der således 434 konkurser, hvilket var en anelse færre end i november, hvor 475 virksomheder gik konkurs. I det hele taget har antallet af konkurser udviklet sig forholdsvist stabilt igennem det økonomiske uvejr, der har hærget siden sensommeren sidste år. Der venter dog ikke noget opsving i 2012, hvorfor konkurserne må ventes at holde sig på det nuværende niveau. Til gengæld er antallet af tvangsauktioner nu oppe på det højeste niveau siden marts 2010. Det fortsatte økonomiske lavvande med stigende ledighed de kommende år vil formentlig betyde yderligere stigninger i tvangsauktionerne. Set i et historisk perspektiv befinder vi os dog på et forholdsvist lavt niveau, hvilket i høj grad skyldes den rekordlave rente, der holder hånden under boligejernes økonomi.

Renter

Nyderne fra Europa har ikke været opmuntrende på det seneste, bl.a. på grund af situationen i Ungarn. Dertil kommer den negative udvikling i Spaniens offentlige finanser og i banksektoren samt frasalget af Unicredit-aktier, som fortsat belaster markedet. I går kom både italienske og spanske obligationer under fornyet pres. I Italien ligger den 10- årige obligationsrente igen over 7 %. Men med amerikanske nøgletal, der fortsat overrasker positivt, mener vi, at der er plads til en stejlere 2-10-årig kurve i USD-swaps og et højere 5å5å USD-EUR-spænd i swaps. Vi er mere forsigtige, når det gælder den europæiske swap-kurve. Vores økonomer forventer ikke længere yderligere rentenedsættelser fra ECB. Risiciene på vores prognose peger nedad. For at bedømme den forventede markedsreaktion i næste uge skal man se på, hvor store ECB-rentenedsættelser markedet har indpriset. Det er vanskeligt at bedømme i øjeblikket. EONIA-renterne er allerede meget lave og ligger tæt på indlånsrenten (0,25 %) som følge af den massive likviditetstilførsel fra ECB. Hvis ECB holder refi-/indlånsrenten uændret, vil det formentlig kun have begrænset effekt på EONIA-renten. Men hvis ECB signalerer et stop for rentenedsættelser, vil markedet formentlig reagere med skuffelse. En nedsættelse af refi-renten og en uændret indlånsrente ventes at give et let nedadgående pres på EONIA-renten, da det øger muligheden for en fremtidig nedsættelse af indlånsrenten. Desuden ventes en eventuel nedsættelse af refi-renten at få en nedadgående effekt på Euribor fixing-renten, der i øjeblikket falder nemlig i et tempo, som ikke tyder på, at der er indpriset en rentenedsættelser på ECB’s møde i januar. Dertil kommer, at der i februar og marts kun er indpriset nedsættelser på nogle få basispoint, selv hvis Euribor fixing- renten begynder at falde i et langsommere tempo end, det sker i øjeblikket. Vi venter ingen isoleret dansk rentenedsættelse i den kommende uge. Men der er stadig plads til yderligere rentenedsættelser fra Nationalbanken i de kommende måneder, da udenlandske investorer formentlig fortsat vil finde danske aktiver attraktive.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger