Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

20. december 2011 - kl. 10:22 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Beskæftigelsen falder

Danmark

Danmarks Statistiks arbejdstidsregnskab viser, at beskæftigelsen i 3. kvartal faldt med 17.000 personer. Den private beskæftigelse faldt cirka 10.000 personer, mens den offentlige beskæftigelse faldt med 7.000 personer. Det var særligt i den finansielle sektor at beskæftigelsen faldt – mens byggeriet, som jo er blevet understøttet af den ekspansive økonomiske politik og oversvømmelserne i sommer, oplevede en fremgang i beskæftigelsen på over 1.000 personer. Faldet er væsentligt større, end andre statistikker tidligere har vist. Desværre er det vores forventning, at beskæftigelsen fortsætter med at falde, om end ikke i samme kraftige tempo.

Målt over de seneste fire kvartaler er den offentlige sektors underskud nu oppe på 3,1 procent af BNP, og den offentlige sektors nettoformue er nu vendt til en nettogæld. Bruttogælden er på 49,2 procent af BNP. Udviklingen er lidt bedre end ventet, men der er udsigt til et noget større underskud i 2012. Inflationen faldt som ventet til 2,6 procent i november, fra 2,8 procent måneden før. Men det betyder stadig kraftig tilbagegang i reallønnen, og på grund af afgiftsforhøjelser kommer inflationen til at forblive forholdsvis høj også næste år.

Renter

Danmarks Nationalbank nedsatte i sidste uge udlånsrenten med yderligere 0,1 %-point til et rekordlavt niveau på 0,70 %. Rentenedsættelsen kom kun en uge efter, at Nationalbanken i kølvandet på den europæiske centralbank (ECB) sænkede udlånsrenten med 0,4 % point. Rentenedsættelsen skal hjælpe til at dæmme op for den stærke indstrømning af danske kroner. Den udvikling kan imidlertid godt gå hen og fortsætte på trods af rentenedsættelsen, da der fortsat er stor usikkerhed i euroområdet. Det er således muligvis kun et spørgsmål om tid, før Nationalbanken tvinges til at nedsætte renten igen og dermed lade de danske ledende renter komme tættere på nul. Generelt understreger rentenedsættelsen, at Nationalbanken ikke er villig til at acceptere hverken en stærkere krone eller en betydelig opbygning af valutareserver – i hvert fald så længe renten stadig kan nedsættes.

Vi forventer nu, at den danske udlånsrente bliver nedsat yderligere med 0,35 %-point til 0,35 % i løbet af de næste tre måneder. En rentenedsættelse på 0,25 %-point vil følge efter den ventede rentenedsættelse fra ECB i januar, og så venter vi en ensidig rentesænkning på 0,1 %-point. Det lægger også op til en nedsættelse af folio- og indskudsbevisrenten fra de aktuelle niveauer på hhv. 0,25 % og 0,30 %. Vi ser ingen teknisk grund til, at foliorenten ikke skulle blive lavere end ECB’s indskudsrente, som vi venter fastholdt på 0.25%. Hvis foliorenten rammer nul, og indstrømningen fortsætter, tror vi, at Nationalbanken i første omgang vil acceptere en større opbygning af valutareserver. Men hvis indstrømningen accelererer, er negative ledende renter bestemt en mulighed, som Nationalbanken vil være villig til at bruge. Der findes også andre muligheder.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER