”Stygge” oplevelser i Vendsyssel…

”Stygge” oplevelser i Vendsyssel…

19. december 2011 - kl. 17:20 - af

Over 1 mio. danskere følger årets julekalender på TV2 . De stifter således dagligt bekendtskab med den navnkundige biskop Stygge Krumpen fra Børglum Kloster, der i julekalenderen optræder i skikkelse af et spøgelse. Toppen af Danmark inviterer nu alle danskere – voksne som børn – til at tage på tur med Stygge Krumpen i Lysets Land.

Der findes mange myter om julekalenderbispen Stygge Krumpen, og han fremstilles sædvanligvis som både pengegrisk og trættekær. Om det er hele historien om Stygge Krumpen, kan gæsterne i Lysets Land nu få lejlighed til at konstatere med egne øjne og ører – og vel at mærke ikke kun i december måned, men hele året rundt. Toppen af Danmark har nemlig udarbejdet to foldere med ruter i Stygge Krumpens fodspor, som borgerne i Frederikshavn og Hjørring kommuner naturligvis også er velkomne til at bruge.

Ved alle lokaliteterne i folderne er der QR-koder, som man kan scanne med sin smartphone og dermed komme ind på et mobilsite, hvor der er masser af informationer, billeder, videoklips m.m. samt mulighed for at downloade et kort, hvor alle stederne er plottet ind.

På tur med Stygge Krumpen
Den første rute henvender sig især til børnene. Med folderen ”På tur med Stygge Krumpen” i hånden kan de (og deres forældre og bedsteforældre) besøge nogle af de steder, hvor der fortælles historier om Stygge Krumpen og de folk, han omgav sig med. Ruten, der i alt har 14 ”stoppesteder”, starter naturligt nok på Børglum Kloster, hvor julekalenderen er optaget, og hvor man kan genkende Den Gamle Smedje, møllen, Sankt Bodils Kilde og bakketoppen Blåhøj.

Turen går fra Børglum til Rubjerg Knude Fyr, der med sin let genkendelige røde ”hat” også optræder i julekalenderen, og videre til Galgebakken i Hjørring Bjerge, hvor Stygge Krumpen var øverste dommer i de retssager, der blev afgjort på Sysseltinget i Hjørring. Ved Helligkilden i Kjøl får man historien om den onde Ridder Pølse, og i Gl. Skagen finder man ud af, hvordan Stygge Krumpen bar sig ad med at ”malke den blå ko”. Og så er der historien om, at det kostede en præst livet, at han tissede i helligkilden ved Tolne kirke.

Som biskop havde Stygge Krumpen magten over alle sognekirkerne, men Sæby Kirke er det eneste sted, hvor man kan se, hvordan Stygge Krumpen og hans kæreste Elsebeth Gyldenstjerne så ud i virkeligheden. De har nemlig stået model til nogle af figurerne på kirkens smukke altertavle: Stygge Krumpen optræder som knælende hyrde og Elsebeth Gyldenstjerne som Jomfru Maria. De sidste ”stoppesteder” på ruten er Sæbygård og Voergaard – de to slotte, hvor Stygge og Elsebeth trods den katolske kirkes krav om cølibat levede sammen som mand og kone i 16 år.

Stygge Krumpen og kunsten
Den anden rute er beskrevet i en folder, som hedder ”Stygge Krumpen og kunsten”. Den er især tænkt til voksne, som interesserer sig for kunst og historie, og den fører til kirker rundt om i Lysets Land, hvor man kan se kunst, der stammer fra Stygge Krumpens tid og dermed få et indblik i den vendsysselske middelalder. Selvom middelalderen på mange måder var en urolig tid, blev mange af de vendsysselske kirker udsmykket med flot kirkekunst i den periode – nogle af dem på foranledning af Stygge Krumpen og hans morbror, Niels Stygge Rosenkrantz, der var Stygges forgænger som bisp i Børglum.

På denne rute besøges i alt 12 kirker, nemlig Tornby, Skallerup, Vennebjerg, Vejby, Vrå, Torslev, Skæve, Åsted, Karup og Flade samt Sæby kirke og Sct. Catharinæ Kirke i Hjørring.

Folderne fås på turistbureauerne i Lysets Land. Find mere information på nettet: www.lysetsland.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '”Stygge” oplevelser i Vendsyssel...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger