Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

14. december 2011 - kl. 10:30 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Rekord lave renter

Danmark

I kølvandet på ECB’s rentenedsættelse på 0,25 %-point leverede Nationalbanken i sidste uge en ekstraordinær stor rentenedsættelse. Nationalbanken sænkede udlånsrenten med 0,4 %-point. Det sender udlånsrenten ned på rekordlave 0,80 %. Nationalbanken øgede dermed spændet til den tilsvarende ECB rente med 0,15 %-point, så det nu er oppe 0,2 %- point. De øvrige rentesatser blev sat ned med 0,25 %-point. Indskudsbevisrenten – der især har betydning for det professionelle pengemarked og danskere med prioritetslån i boligen er nu nede på rekordlave 0,40 %. At Nationalbanken, mod sædvane, sænker renten mere end ECB skyldes, at danske obligationer, i lyset af den europæiske gældskrise, bliver anset som en sikker havn på de finansielle markeder. Det har medført en stor valutaindstrømning, hvilket har ført til et opadgående pres på den danske krone, som Nationalbanken, af hensyn til fastkurspolitikken forsøger at modgå ved at sænke renten mere end ECB. Ydermere fulgte Nationalbanken ECB’s eksempel og rakte en hjælpende hånd ud til de finansielle markeder. Nationalbanken åbnede således også op for muligheden for at optage lån med 3-års løbetid i Nationalbanken. Dette for at øge penge- og realkreditinstitutternes finansieringsmuligheder i det nuværende trængte finansielle system. Danske husholdninger og virksomheder kan således glæde sig over en lempelse af de finansielle vilkår. Og allerede i januar kan der være mere på vej. ECB ventes således at sænke renten med yderligere 25 %-point i begyndelsen af det nye år. En manøvre Nationalbanken ventes at skygge tæt.

Renter

Oven på sidste uges EU-topmøde er det positive, at EU-aftalen måske kan forhindre, at S&P’s kreditadvarsel til de 17 EU-lande bliver til en nedjustering – i hvert fald på kort sigt. Efter vores vurdering ser aftalen dog ikke ud til at være vidtrækkende nok til at genoprette markedets tillid alene. Selv et låneprogram fra IMF på EUR 200 mia. er efter vores mening utilstrækkeligt, da EFSF’s effektive kapacitet til opkøb af obligationer senest er angivet til kun EUR 600 mia. Desuden har EFSF vanskeligt ved selv at finde finansiering. Kort sagt afhænger det hele af, om ECB viser sig på markedet i starten af denne uge for at bakke den politiske aftale op, der nu er indgået. Vi tvivler på, at der kommer en direkte eller formel meddelelse fra ECB, og i så fald kan det være svært at få en vedvarende positiv markedsreaktion, da markederne fortsat vil teste centralbanken. Det spændende bliver altså, om S&P vil vælge at nedjustere nogle af Eurolandende og EFSF i denne uge, hvis der ikke kommer en reaktion fra ECB.

Vi frygter, at den negative markedsdynamik vil vende tilbage, og anbefaler at tage højde for denne risiko. Risikoen for denne uge er, at randlandene i EU igen kommer under pres med deraf følgende spændudvidelse til Tyskland, og at det nedadgående pres på obligationsrenten i Tyskland, USA og Danmark vil komme igen. Vær også opmærksom på spændudvidelse blandt EU’s kernelande. Det hele afhænger af ECB.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER