Stor økonomisk indsprøjtning til vækst i yderområderne

Stor økonomisk indsprøjtning til vækst i yderområderne

26. november 2011 - kl. 9:15 - af

Vækstforum og regionsrådet sætter udviklingen i de nordjyske yderområder øverst på dagsordenen og baner vej for en investering på 259 mio. kr. i tre nye initiativer, der skal skabe vækst og nye arbejdspladser.

Mulighederne skal styrkes for både erhvervsliv og borgere i de områder af Nordjylland, hvor der er lidt længere mellem husene, og hvor udviklingen i det lokale erhvervsliv i øjeblikket kører i lavere gear. Det er den klare melding fra Vækstforum og regionsrådet, som i tæt samarbejde med de nordjyske kommuner og med opbakning fra staten nu iværksætter en særlig vækstindsats for de nordjyske yderområder.

Det brede samarbejde baner vejen for en investering på i alt 259 mio. kr. i tre målrettede initiativer. De skal være med til at skabe vækst i små og mellemstore virksomheder samt afhjælpe yderområdernes problemer med stigende fraflytning af især unge mennesker.

Samarbejde sikrer store investeringer i grøn vækst

Det største af de nye initiativer går under navnet Grøn Vækst. Den nordjyske del af initiativet har et samlet budget på 154 mio. kr. og gennemføres i tæt samarbejde med de nordjyske kommuner og med økonomisk opbakning fra staten. Grøn Vækst er således et rammeprogram under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri hvor landets regioner og kommuner via delvis egenfinansiering kan søge en EU-pulje om støtte til at gøre en særlig indsats for deres yderområder. Midlerne kan søges til udviklingsprojekter inden for fødevarer og bæredygtigt landbrug, grønne oplevelser i turismen og kulturen samt energi, natur og miljø.

I Nordjylland er det lykkedes at stable en solid medfinansiering på benene med i alt 77 mio. kr. fra Vækstforum, regionsrådet og kommunerne. Det er blevet belønnet af staten, som har øremærket tilsvarende 77 mio. kr. fra Grøn Vækst puljen til nordjyske projekter. Det betyder, at Nordjylland er den af landets fem regioner, der modtager flest investeringer, og fra Vækstforums side har man store forventninger til de mange projektansøgninger, der nu skal bane vej for en styrket udvikling af de nordjyske yderområder:

– Vi har helt fra starten af haft en klar strategi om, at investeringerne fra Grøn Vækst skal gå til at indfri potentialet i vores regionale styrkepositioner. Det må for alt i verden ikke blive til lidt tilfældig egnsudviklingsstøtte her og der. Derfor satser vi på fødevarer, energi og turisme hvor de nordjyske yderområder allerede står stærkt, og hvor en øget satsning i høj grad kan komme hele regionen til gavn, siger regionsrådsformand Ulla Astman, der er formand for Vækstforum Nordjylland.

Kompetenceløft klæder virksomheder på til fremtiden

Et andet nyt initiativ skal sikre små og mellemstore virksomheder støtte til kompetenceløft, strategisk rådgivning og tilknytning af højtuddannet arbejdskraft, der kan være med til at skabe ny forretningsudvikling. Projektet, der går under navnet Yderligere Vækst, gennemføres i samarbejde med Væksthus Nordjylland, som tidligere har haft stor succes med at hjælpe netop små og mellemstore virksomheder med at realisere deres vækstambitioner. Det særlige i det nye initiativ er, at det udelukkende er rettet mod de nordjyske yderområder, hvor virksomhederne ofte har nogle særlige udfordringer:

– Vi ved, at det eksempelvis kan være vanskeligt at tiltrække nok medarbejdere med de nødvendige kompetencer. Men her kan den rette rådgivning i stedet bane vejen for et kompetenceløft i virksomheden, så de eksisterende medarbejdere bliver klædt bedre på til at løse fremtidige opgaver. På den måde kan målrettede tilbud og sparring fra Væksthuset være med til at styrke erhvervslivets udvikling, siger Ulla Astman.

Fleksible uddannelser gør de små byer attraktive

Det sidste af de tre nye initiativer, FlexVid, skal sikre mere fleksible videregående uddannelser, der kan gøre det attraktivt for unge studerende at blive boende i de mindre byer i Nordjylland. Det er University College Nordjylland der skal føre initiativet ud i livet. Det skal ske ved hjælp af IT, hvor de den almindelige klasseundervisning på de nordjyske erhvervsakademi- og bacheloruddannelser kombineres med live-transmitteret fjernundervisning for mindre elevgrupper andre steder i regionen.

Med det nye initiativ kan de unge i højere grad studere i nærområdet til daglig og nøjes med at transportere sig til de større uddannelsessteder, når der eksempelvis afholdes praktiske workshops og eksamen. Samtidig er det Vækstforums håb, at de mere fleksible tilbud også vil øge den generelle interesse for videregående uddannelse blandt unge uden for de større byer:

– Med det nye tilbud, har vi ønsket at tage det bedste fra fjernundervisningen og kombinere det med et aktivt studiemiljø og ikke mindst den vigtige sociale kontakt. Den nye og fleksible pakke vil forhåbentlig være så spændende, at vi får endnu flere unge nordjyder til at tage en videregående uddannelse og derved får givet et kompetenceløft til hele regionen, slutter Ulla Astman.

En kommentar til “Stor økonomisk indsprøjtning til vækst i yderområderne” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Stor økonomisk indsprøjtning til vækst i yderområderne”

  • Per Kempff-Nordkap

    Vi ved, at det eksempelvis kan være vanskeligt at tiltrække nok medarbejdere med de nødvendige kompetencer – står der i artiklen, men det er der ikke noget at sige til når kommunerne flytter alle de kommunale arbejdspladser til en by f.eks Frederikshavn. Det giver arbejdsmarkeder der ikke kan til trække familier – desværre – desværre heller ikke rigtig noget f. eks i Frederikshavn.
    Vil man have decentral vækst må man lave understøtte de lokale arbejdsmarkeder ved at fordele de kommunale arbejdsplader – Skagen har efter min opfattelse krav på 1100 kommunale fuldtidsstillinger – det virker – det giver vækst

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Stor økonomisk indsprøjtning til vækst i yderområderne' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger