Læs denne uges Finansbarometer lige her
22. november 2011 - kl. 12:48 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Afdæmpet lønvækst
Danmark
I sidste uge fik vi tal for lønvæksten i henholdsvis den private og offentlige sektor i 3. kvartal. DA’s lønstatistik for det private arbejdsmarked viste, at lønnen i 3. kvartal var steget med 2,0 % i forhold til samme kvartal sidste år. Servicesektoren bød på det største lønstigninger – her steg lønnen 2,3 % å/å, mens lønstigningerne var lavest i byggeriet med 0,5 % å/å. Midt imellem lå fremstillingssektoren med en lønvækst på 2,1 % å/å. Sammenligner vi lønvæksten i Danmark med lønvæksten i udlandet, så ligger lønvæksten i Danmark i øjeblikket lidt under gennemsnittet i vores samhandelslande. Forskellen er dog ikke stor. I 2. kvartal var lønvæksten i udlandet på 2,4%. Med en så beskeden forskel i lønvæksten herhjemme og i udlandet, så kommer det til at tage meget lang tid og koste mange arbejdspladser at genoprette de seneste 10 års konkurrenceevnetab. Danmarks Statistiks tal for lønudviklingen i den offentlige sektor viser, at de statsansatte oplevede en lønfremgang på 0,7 % å/å i 3. kvartal, de ansatte i regionerne en fremgang på 0,3 % å/å, mens de kommunalt ansatte fik lønstigninger på 0,2 % å/å. Sammenligner vi lønvæksten med inflationen, så ligger inflationen i øjeblikket over lønvæksten både i den private og i den offentlige sektor. Det betyder på godt dansk, at vi danskere bliver en lille smule fattigere for hver dag der går, i hvert fald hvis man måler vores rigdom ud fra, hvor mange varer vi kan putte i indkøbskurven. Inflationen var således på 2,7% og således et stykke over lønvæksten i både den offentlige og private sektor. Det kan være en af forklaringerne på det svage privatforbrug vi har set de seneste kvartaler.
Renter
Gældskrisen forværres stadig. Den Europæiske Centralbank (ECB) er fortsat tilbageholdende med opkøb, og i den forløbne uge har italienske og spanske 10-årige obligationsrenter flirtet med 7 % – et niveau, som tidligere har været anset for point of no return. Endnu mere bekymrende er det, at eurokrisen nu breder sig til selve kernen af eurozonen. Frankrig og Østrig har haft et markant større frasalg og har nu 10-årige finansieringsomkostninger, der er dobbelt så store som Tysklands. På det seneste har selv de bedste af de øvrige af eurozones lande med en AAA-rating mistet terræn til Tyskland. Finlands spænd til Tyskland er steget 0,315 procentpoint, mens Hollands er steget 0,244 procentpoint i forhold til ultimo oktober. Til sammenligning er de nordiske ikke-eurozonelandes rentespænd til Tyskland uændrede eller faldet i samme periode. Det ser dog nu ud til, at markedet tillægger ikke bare en kreditpræmie mellem de enkelte lande, men også en kreditpræmie på selve euroen. Man kan derfor overveje om de tyske renter på et tidspunkt vil begynde at stige af samme årsag. Ikke en gang rækken af overraskende opløftende amerikanske nøgletal kunne ændre på den negative stemning. Amerikanske 10-årige obligationsrenter handles igen under 2,00 %, og aktiemarkedet er under pres.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt