Foredrag om Stygge Krumpen på Sæby Museum
22. november 2011 - kl. 14:48 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Stygge Krumpen går igen Tirsdag d. 29. november kl. 19.30 på Sæby Museum.
Den omstridte historiske person Stygge Krumpen, der levede i middelalderen og renæssancen, blev den sidste bisp i Børglum stift, og oplever i disse år sin anden renæssance og går igen –ikke bare på Børglum Kloster, Voergård og Sæbygård, men også i TV2s julekalender i år. Ikke nok med det udkommer han i december som tegneseriefigur, tegnet af en kendt fransk tegner.
Hvor mange mennesker kender i dag Stygge Krumpen? Den yngre generation kender måske navnet som en restauration, mens den ældre kender figuren fra Thit Jensens roman, der beskriver ham som skørlevner og livsnyder med hang til penge og magt. Men er det billede korrekt? Historiebøgerne beretter om en adelsmand, der stod kongen nær, og som opnåede høje poster i riget inden sit fald fra magtens tinde.
Stygge Krumpen var en datidens igangsætter med mange jern i ilden, og det er ikke uden grund, at der er rejst en sten i Sæby til hans minde. Sæby Kirke står som resterne af et af ham og hans forgængere grundlagt kloster, og han udbyggede havnen, der som Vendsyssels eneste regulære havn i datiden havde stor betydning for den givtige handel med salt. Sæby og omegn, ”Saltlandet”, havde stor økonomisk betydning på grund af salthandelen, og måske var det af den grund, Stygge Krumpen opholdt sig mere på Sæbygård end på Børglum Kloster.
Er man interesseret i at stifte nærmere bekendtskab med Stygge Krumpen og hans gerninger, byder muligheden sig på Sæby Museum, der tirsdag den 29. november kl. 19.30 afholder foredrag af Gert Jensen fra Hjørring, som har skrevet en bog om Stygge Krumpen og været konsulent på den historiske side af tegneserien om Stygge Krumpen. Deltagelse i foredraget koster 35 kr., men er gratis for medlemmer af Sæby Museums Forening.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Foredrag om Stygge Krumpen på Sæby Museum' til en bekendt