Fjernvarmen fortsat billigst og mest grøn

Fjernvarmen fortsat billigst og mest grøn

20. november 2011 - kl. 15:05 - af

Fjernvarmeprisen for at varme et standardhus på 130 kvadratmeter op stiger 265 kroner. Det svarer til en stigning på 2,1 procent. Vedvarende energi er fortsat absolut konkurrencedygtig prismæssigt. Vedvarende energi udgør nu 46 procent af fjernvarmen.

Fjernvarme koster i 2011 13.070 kroner for et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWh. Det er 265 kroner mere end i 2010, viser Dansk Fjernvarmes varmeprisstatistik. Fjernvarmen er fortsat er det billigste varme-valg, og er samtidig det mest grønne valg, for 46 procent af fjernvarmen er baseret på vedvarende energi.

Tilmed er prisudviklingen meget konstant, og varmeprisstatistikken viser tydeligt, at klimavenlig energi som biomasse og affald er blandt de billigste.

”Fjernvarmen er fortsat meget konkurrencedygtig, når det handler om pris. Og absolut også når det handler om miljø,” siger teknisk konsulent John Tang fra Dansk Fjernvarme.

Der er i 2011 sket forskydninger i konkurrenceforholdet mellem de forskellige opvarmningsformer i forhold til 2010. Blandt andet har fjernvarmen tabt en smule terræn i forhold til opvarmning med individuelt naturgasfyr. Det vil sige, at prisforskellen mellem den billige fjernvarme og den lidt dyrere naturgas er formindsket, mens fjernvarme igen distancerer oliefyrene klart.

De individuelle naturgasfyr betalte 19.156 kr. (Energitilsynet prisstatistik) for at opvarme et standardhus, hvilket er cirka 1000 kroner mindre end i 2010. For individuelle oliefyr har prisudviklingen været hård og er steget 4000 kroner, så det nu koster 29.016 kroner at opvarme et tilsvarende standardhus på 130 kvadratmeter, som fjernvarmeforbrugerne altså kan nøjes med at betale 13.070 kroner for.

Prisstatistikken viser, at brændselspriserne generelt har været stigende, bortset fra naturgas, som er faldet i pris. Men at det stadig er værker med miljøvenlige brændsler som affald og biomasse, der er billigst.

”Fjernvarmepriserne udvikler sig stabilt. Der er ikke store udsving, som ved andre opvarmningsformer. Noget af det, som har været med til at prisen er steget en smule er den skattereform, som blev gennemført i 2009. siden da er fjernvarmepriserne steget ca. 8 procent hovedsageligt på grund af ændrede afgifter,” siger John Tang.

Samlet er andelen af vedvarende energi i fjernvarmen da også steget til nu 46 procent, og det tal stiger og stiger. Blandt andet vinder solvarme større og større indpas i fjernvarmesystemet, hvor der i dag er 23 storskala anlæg i drift, men allerede inden årsskiftet tages yderligere fem i brug.

Tager man et langsigtet overblik over, hvilken opvarmningsform, der er billigst at investere i, så vinder fjernvarmen klart. Den årlige omkostning over ti år er således 16.577 kroner for fjernvarme, mens den er 18.677 kroner for en luft/vand varmepumpe, 22.256 kroner for naturgas og 22.841 kroner for en jordvarmepumpe.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fjernvarmen fortsat billigst og mest grøn' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger