Flæskestegen til jul bliver måske dyrere i år

Flæskestegen til jul bliver måske dyrere i år

9. november 2011 - kl. 16:39 - af

Kineserne efterspørger nu så meget svinekød, at situationen for Danish Crown minder om baconsalget til englænderne i 1930’erne.

I 1930’erne sendte Danmark store tønder med smør og bacon til England. Markedet for bacon var dengang umætteligt. Det samme oplever Danish Crown i dag med det kinesiske.

– Kineserne er helt vilde med svinekød. Og når et land med så mange mennesker kræver et bestemt produkt, så får vi en enestående kombination, som vi ikke har set siden, vi solgte bacon til England i 1930’erne eller Japan midt i 70’erne, siger Søren Tinggaard, der er underdirektør i Danish Crown.

Søren Tinggaard har de seneste år fulgt Kinas udvikling tæt, og han vurderer, at markedet lige nu er umætteligt. Hvis Danish Crown for eksempel havde to millioner grisehoveder mere, kunne virksomheden også afsætte denne mængde på det kinesiske marked.

Vil påvirke danske priser
Priserne på svinekød er siden sommer steget med 30-40 pct. og er medvirkende årsag til at inflationen i Kina nu er større end forventet af regeringen i Beijing. På den lange bane kan disse stigninger få betydning for de danske forbrugere, da de kinesiske prisstigninger trækker priserne på svinekød op i Europa.

– I første omgang vil forbrugerne ikke mærke noget, da kineserne typisk efterspørger andre dele af grisen end danske forbrugere. Men den øgede rigdom betyder, at kineserne i stigende grad vil have de samme udskæringer som europæerne, og så presses prisen op i Europa. En situation, der meget hurtig kan blive aktuel, siger Søren Tinggaard.

Kineserne har i de seneste måneder udover de normale Kina-varer som grisehoveder og griseører, købt spareribs, brystflæsk, trimmings, og forender, som ofte bliver brugt af de europæiske forædlingsvirksomheder til pølse- og fars-produkter. Det vil alt andet lige betyde dyrere bacon, pølser og spareribs.

15 øre mere til landmanden
For de danske landmænd betyder Kina en markant merindtægt. Alene ved at sælge svinehovedet i Kina i stedet for i Europa kan svineproducenterne i runde tal få 15 øre mere per kilo kød. Oveni kommer så bidrag fra tæer, spareribs, lunger og andre dele af grisen, som kineserne er villige til at betale ekstra for.

Svært at spå om fremtiden
Det forventes, at den kinesiske svineproduktion i fremtiden vil stige, da den kinesiske notering er meget høj. Når det sker, vil det kræve mere foder, og der er derfor risiko for, at foderpriserne vil stige til nye højder. Umiddelbart vil en stigning i den kinesiske produktion medføre et mindre importbehov og dermed et fald i det danske salg i Kina, men omvendt vil en fortsat stigning i den købestærke kinesiske middelklasse være med til at fastholde et stort importbehov. Samlet er det derfor vanskeligt entydigt at forudsige, hvad der sker i Kina.

En anden vigtig faktor er den kinesiske valuta, som lige nu er fastlåst og sat til en lavere kurs, end hvad den reelt er værd. Det har den kinesiske regering gjort for at fremme landets egen eksport.

Hvis den kinesiske yuan får lov at flyde frit, som eksempelvis euroen, vil den stige og dermed blive mere værd.

– Med en voksende middelklasse øges presset på regeringen for en flydende valuta. Den kan blive fri i morgen, og den kan blive det om 25 år. Det vil sende svinekødsprisen i vejret og skaffe endnu bedre priser. Så der ligger endnu et boost og venter på os, siger Søren Tinggaard og konkluderer:

– Jeg tror, Kina til næste år bliver det næststørste marked efter England.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Flæskestegen til jul bliver måske dyrere i år' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER