Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

26. oktober 2011 - kl. 0:05 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Voksende pessimisme blandt forbrugerne

Danmark
Danmarks Statistik offentliggjorde sidste uge nye tal for forbrugertilliden, som dækker oktober måned. Forbrugertilliden faldt kraftigt fra september til oktober – fra -3,6 til -6,6. Vi havde ventet et fald, da den økonomiske situation er blevet forværret over den seneste måned, men faldet var større end ventet. Vi skal faktisk tilbage til marts 2009, da finanskrisen var på sit højeste, for at finde en mere pessimistisk måling. Det er især forbrugernes forventninger til dansk økonomis fremtid, der trækker ned i tilliden. Der er nu en overvægt af forbrugerne, der venter, at den økonomiske situation i Danmark vil forværres over det kommende år. Det er formentlig den seneste tids stigende ledighed, og fortsatte fald i huspriserne, der har fået forbrugerne til at skrue op for pessimismen. Derudover ser det ikke ud til, at den nye regering og den foreløbige politiske afklaring har formået at sparke gang i optimismen blandt forbrugerne. Så pessimistiske forbrugere er som regel foreneligt med et fald i privatforbruget. Fortsat faldende privatforbrug er ekstra smertefuldt for dansk økonomi i den nuværende situation. Tilbageslaget i den globale vækst har nemlig lagt en dæmper på efterspørgslen fra eksportmarkederne, hvorfor vi ikke kan forvente fremgang i eksporten den kommende tid. Denne cocktail kan ende med at resultere i negativ økonomisk vækst og en ny recession i dansk økonomi. Det vil så medføre højere ledighed, og det vil i sig selv virke selvforstærkende, da det vil gøre forbrugerne yderligere pessimistiske og presse privatforbruget længere i bund.

Renter
De lange obligationsrenter er steget, da der nu er tegn på en bedring i de økonomiske nøgletal for USA og samtidig udsigt til en „helhedsløsning‟ på euroens gældskrise. Vi ser fortsat en risiko for, at skuffende europæiske nøgletal og finansielt stress kan udløse et nyt fald i de tyske obligationsrenter på kort sigt. På mellemlang sigt venter vi, at obligationsrenterne i Tyskland vil handle i et snævert spænd, da effekten af et skrantende Europa modvirkes af en gradvis bedring i de amerikanske nøgletal. Obligationsrenterne i USA ventes at stige gradvist, og det amerikanske obligationsmarked vil dermed underperforme i forhold til det tyske.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger