Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

5. oktober 2011 - kl. 5:31 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

4. måned i træk med stigende ledighed

Danmark

I sidste uge fik vi tal for ledigheden i august. Ledigheden har gennem de seneste måneder været svagt stigende – og den tendens fortsatte desværre i august, hvor ledigheden steg med 1.000 personer. Vi har derved haft fire måneder i træk med stigende ledighed. Sammenlignet med april er ledigheden steget med 6.700 personer. Ledighedsniveauet er dog fortsat lidt lavere end på samme tid sidste år, hvor der var 166.400 ledige. I august i år var ledigheden således på 165.200 personer. Den stigende ledighed er bekymrende, da det er med til at trykke det private forbrug ned. Det skal endda erindres, at den stigende ledighed har indtruffet før den globale krises genopblussen kan forventes at få en effekt på den danske beskæftigelse. Det betyder, at der desværre nok er flere dårlige tal for arbejdsmarkedet i vente hen over de kommende måneder. I det hele taget tegner væksten over det kommende år til at blive så lav, at ledigheden kommer til at stige. Vi venter ikke en meget markant ledighedsstigning, da ekspansiv finanspolitik forventes at holde hånden under ledigheden. Hvis man skal tage de optimistiske briller på, så er det dog værd at bemærke, at industrivirksomhederne faktisk forventer at ansætte flere over de kommende måneder. Det er også baggrunden for, at vi ikke venter et massivt løft i ledigheden. Vi må dog også sige, at krisen atter har fået sit tag i dansk økonomi. Det er svært for politikerne, at finde mirakelkure mod den stigende ledighed. Krisen er drevet globalt, og vi har svært ved at gå i mod den globale tendens ved hjælp af finanspolitik i Danmark. Vi skal huske på, at vi i forvejen har et meget stort underskud på de offentlige finanser, der begrænser politikernes udfoldelsesmuligheder.

Renter

De seneste uger har vist, at det vil kræve relativt omfattende tiltag at vende markedsstemningen. På listen over positive begivenheder står en nedsættelse af den Europæiske Centralbank’s (ECB) ledende rente, hvilket ville lette finansieringsvilkårene for de svage banker. Men en rentenedsættelse alene vil næppe kunne gøre det. Myndighederne er fortsat nødt til at gøre noget ved de to andre hovedproblemer: bankernes kapitalbuffer og manglen på likviditet i de spanske og italienske obligationsmarkeder.

Under alle omstændigheder har adskillige ECB-medlemmer på det seneste antydet, at en genindførelse af 1-årige likviditetstildelinger (LTRO’er), en genoplivning af opkøbsprogrammet for virksomhedsobligationer og en nedsættelse af den ledende rente er blandt de muligheder, som skal overvejes ved mødet. Markedet forventer allerede med stor sandsynlighed at ECB vil sænke renten. Alle disse muligheder kan formentlig bidrage til lavere markedsrenter, men en rentenedsættelse på 50 %-point ville batte mest.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger