Fremgang i erhvervslivet giver endelig øget beskæftigelse

Fremgang i erhvervslivet giver endelig øget beskæftigelse

19. august 2011 - kl. 10:29 - af

Trods fornyet uro på de globale markeder viser en ny analyse tegn på fortsat fremgang i de nordjyske virksomheder. Flere ordrer og øget produktion og eksport giver håb om, at der kan sættes yderligere skub i den nordjyske beskæftigelse.

Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet har i samarbejde med Vækstforum Nordjylland og Spar Nord Fonden offentliggjort en ny analyse fra Nordjysk Konjunkturbarometer. Analysen tager temperaturen på det nordjyske erhvervsliv ud fra virksomhedernes meldinger om den faktiske udvikling i 2. kvartal 2011 og deres forventninger til 3. kvartal 2011.

Trods udfordringer varsler virksomheder fremgang og job
Indtil nu har året budt på voksende optimisme og stille men støt fremgang i store dele af det nordjyske erhvervsliv. Og nu bekræfter virksomhederne, at der i årets 3. kvartal er udsigt til endnu flere jobs i Nordjylland. Dermed tegner der sig et billede af, at den positive udvikling har bidt sig fast, og nu ses som en bredere forventning om fortsat fremgang i de nordjyske virksomheder. Det til trods for uroen på de globale markeder og udsigten til en mere afdæmpet vækst i store dele af verden.

Figur: Virksomhedernes forventninger til udvikling i 3. kvartal 2011 sammenlignet med 2. kvartal 2011. Kilde: Nordjysk Konjunkturbarometer. Klik her for at se figuren i fuld størrelse.

Virksomhederne er blevet bedt om at vurdere, hvorvidt den pågældende økonomiske størrelse vil være større, uændret eller mindre i den betragtede periode sammenlignet med den tidligere periode.

Fremgang i beskæftigelsen har i årets begyndelse ladet vente på sig, og ikke mindst virksomhederne selv har været forsigtige i deres optimisme omkring jobskabelse trods tegn på generelle forbedringer i forretningen. Men den seneste analyse fra Nordjysk Konjunkturbarometer viser, at virksomhederne faktisk har ansat flere nye medarbejdere i årets 2. kvartal, og med udsigt til øget fremgang i 3. kvartal varsler en stor del af virksomhederne også i den kommende tid et forventet behov for flere medarbejdere.

Det er især virksomheder i industrien som melder om stærk fremgang, og ser man på udviklingen i forskellige dele af Nordjylland er det specielt i det nordlige Vendsyssel, at der er ved at komme godt gang i hjulene.

Kommentar fra Vækstforum Nordjylland:
– Den fortsatte fremgang i de nordjyske virksomheder er i sig selv meget positiv. Men det er især glædeligt, at der nu også begynder at ske noget med den jobskabelse, som vi har gået og ventet på. I Vækstforum har vi den seneste tid satset målrettet på at styrke erhvervslivet i regionens yderområder, så det er bekræftende at se, at der i nu igen bliver skabt nye jobs netop der. Det moment skal vi understøtte. Virksomhederne i hele regionen skal igen blive godt rustede og komme op i gear, så udviklingen og de nye job kan komme fleste mulige borgere til gavn, udtaler Ulla Astman, der er formand for Vækstforum Nordjylland og regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Kommentar fra Institut for Økonomi og Ledelse, AAU:
– Det er glædeligt at kunne konstatere, at den positive trend fortsætter, og at den giver sig udslag i den faktiske udvikling i Nordjylland. Det vil vise sig i de kommende konjunkturmålinger, om uroen på de finansielle markeder påvirker de nordjyske virksomheders udvikling og forventninger, men jeg forventer faktisk ikke, at det på kort sigt vil vende den positive udvikling, fordi der allerede er sket store tilpasninger i omkostningsstruktur, arbejdsstyrke m.m., siger Jesper Lindgaard Christensen, der er økonom ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Vækstforum Nordjylland har siden 2007 investeret i alt 1,05 mia. kr. i udvikling af det nordjyske erhvervsliv for at skabe øget vækst og flere arbejdspladser. Midlerne stammer dels fra Region Nordjyllands regionale udviklingsmidler og dels fra EU’s Strukturfonde.

Den seneste udgave af konjunkturbarometret findes under menupunktet ”Links og filer” øverst til højre på Vækstforum Nordjyllands hjemmeside. Barometret dækker den forventede udvikling i 3. kvartal 2011 og den faktiske udvikling i 2. kvartal 2011. Se seneste udgave af Nordjysk Konjunkturbarometer.

Yderligere informationer

Nordjysk Konjunkturbarometer
Nordjysk Konjunkturbarometer udarbejdes af Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet. Barometret bygger på en rundspørge blandt 1000 repræsentativt udvalgte nordjyske virksomhedsledelser vedrørende deres forventninger til udviklingen i en række økonomiske variable i det kommende kvartal – sammenholdt med den faktiske udvikling i det foregående kvartal. I denne runde af konjunkturbarometeret indgår svar fra 382 virksomheder. Barometeret er muliggjort gennem finansiering fra Vækstforum Nordjylland, Aalborg Universitet og Spar Nord Fonden. Dataindsamling og -bearbejdning foretages af en gruppe forskere på Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet.

Læs mere om Nordjysk Konjunkturbarometer på hjemmesiden: www.business.aau.dk/njk

Vækstforum Nordjylland
Vækstforum Nordjylland er et samlet forum for regional erhvervsudvikling. Her mødes erhvervsliv, viden- og uddannelsesinstitutioner, arbejdsmarkedets parter og offentlige myndigheder i et stærkt partnerskab for at styrke erhvervsudviklingen i Nordjylland.

Læs mere om Vækstforum Nordjylland på hjemmesiden: www.vaekstforum.rn.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fremgang i erhvervslivet giver endelig øget beskæftigelse' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger