Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

17. august 2011 - kl. 0:22 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Væksten tilbage i 2. kvartal

Danmark

Eksporten og industriproduktionen faldt kraftigt i juni, med henholdsvis 5,4 % og 5,2 %. Men faldet kommer efter store stigninger i de forudgående måneder. Industriproduktionen steg således med 2,9 % på kvartalet. Med andre ord tegner tallene for industriproduktionen også et billede af, at recessionen sluttede i 2. kvartal. Det store spørgsmål er nu, om den globale usikkerhed kan give anledning til fald i BNP i 3. kvartal. Det er ikke vores vurdering, men usikkerheden er stor. Bekymringen for verdensøkonomien har fået debatten om nye finanspolitiske lempelser i Danmark til at blusse op igen. Det meste af oppositionen går ind for nye lempelser, og regeringsmagten står fortsat til at skifte efter det valg, der skal holdes senest i november. Den nuværende regering er fortsat afvisende, men følger naturligvis nøgletallene tæt. Meget kommer til at afhænge af nationalregnskabstallene for andet kvartal, der offentliggøres 31. august.

Renter

Den eskalerende uro på finansmarkedet har trukket pengemarkedsrenterne ned og samtidig udløst et fald i de tyske obligationsrenter. Det gælder især den 2-årige tyske Schatz-rente, der i øjeblikket ligger næsten 90bp under ECB’s refi-rente. På pengemarkedet er Eonia-renten for løbetider op til tre måneder faldet til omkring 0,85 %, svarende til en deposit-rente på 0,75 % +10bp. Det er stort set det laveste niveau, Eonia-renten kan komme ned på, uden at ECB nedsætter refi-renten.

ECB støttede faldet i pengemarkedsrenterne ved at signalere ubegrænset udbud på august-mødet, hvor ECB annoncerede fuld likviditetstildeling ved tender-operationerne i resten af 2011 og en genoptagelse af 6-måneders tildelingerne. Den overskydende likviditet er steget betydeligt, og det har skabt et nedadgående pres på pengemarkedsrenterne.

Bevægelser i forbindelse med den schweiziske nationalbank SNB’s intervention i markedet har formentlig også bidraget til det nedadgående pres på de korte EUR-pengemarkedsrenter og Schatz-renten.

Trækket på ECB’s likviditetsfaciliteter ventes at falde, hvis det italienske og spanske obligationsmarked stabiliseres af ECB’s fortsatte obligationsopkøb i det sekundære marked. Derfor ventes Eonia-renten at nærme sig refi-renten på 1,50 % og dermed trække Schatz-renten op. Desuden kan vi få rentestigninger i visse segmenter af markedet, hvis flugten til “sikre havne” aftager.

Dette afhænger imidlertid igen af, om markederne falder til ro, og det kan tage nogen tid givet den store nervøsitet, der hersker i øjeblikket. Markederne blev således onsdag ramt af spekulationer om en nedjustering af Frankrigs kreditværdighed og om problemer i den franske banksektor. Alle de tre største kreditvurderingsbureauer bekræftede, at rating-udsigterne for Frankrig er stabile, og den franske regering har understreget, at den lægger stor vægt på en fortsat opstramning af finanspolitikken. Presset på de franske banker ventes at lette lidt, hvis ECB fortsætter med obligationsopkøbene, og statsobligationsspændene i de såkaldte PIIGS-lande – Portugal, Grækenland, Irland, Italien og Spanien – stabiliserer sig. Denne analyse forudsætter naturligvis en rationel adfærd, og det er måske for tidligt at vente det af et marked, hvor frygt i øjeblikket er den vigtigste drivkraft.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger