
Læs denne uges Finansbarometer lige her
9. august 2011 - kl. 9:28 - af Henrik Christensen
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Forbrugsnedturen fortsætter
Danmark
Fokus i denne uge har været på det skrantende danske privatforbrug. I begyndelsen af sidste uge bekræftede tal for detailomsætningen i juni, at privatforbruget formentlig har fortsat faldet i 2. kvartal. Detailomsætningstallene peger ligesom tal for dankortomsætningen på et fald i privatforbruget i 2. kvartal på omkring 0,5 %. I torsdags blev der så offentliggjort tal for dankortomsætningen i juli. Dankortomsætningen faldt 1,7 % fra juni til juli, når man tager højde for normale sæsonudsving. Det var det største månedlige fald i dankortomsætningen siden efteråret 2008, da finanskrisen ramte. Forbrugsnedturen fortsætter altså ind i 3. kvartal.
Konsekvensen er, at vi vil se et fald i privatforbruget for hele 2011. Og der er overhængende risiko for, at faldet bliver det største, der er registreret, siden det nye nationalregnskab begyndte i 1991, når man ser bort fra finanskriseåret 2009. Det betyder ydermere, at der er udsigt til lavere samlet økonomisk vækst i år end hidtil ventet. På trods af, at privatforbruget fortsætter med at falde, så venter vi dog, at nationalregnskabstallene for 2. kvartal, der offentliggøres om en måneds tid, vil vise positiv vækst. Selvom det faldende privatforbrug trækker den gale vej, så er der i 2. kvartal flere ting, som vil trække væksten den rigtige vej. Bl.a. ser eksporten ud til at fortsætte den flotte fremgang.
Renter
I torsdags meddelte ECB, at den ville genoplive SMP-programmet (obligationsopkøbsprogram) og genindføre 6-måneders auktionerne med fuld likviditetstildeling. Det var uden tvivl det rigtige at gøre. Uheldigvis intervenerede centralbanken ikke i de spanske og italienske obligationsmarkeder. Den begrænsede sine køb til portugisiske og irske obligationer. De efterfølgende kommentarer fra Bundesbank, som udtalte kritik af genoplivningen af SMP-programmet, forværrede den i forvejen negative markedsstemning. De amerikanske markeder gik i alvorlig ’risk off’-stemning.
Om markedet er i færd med at indprise rentenedsættelser fra ECB eller blot inddiskonterer rigelig likviditet på ubestemt tid, er et åbent spørgsmål. Men den nu en smule inverse kurve kan tyde på, at markedet forventer rentenedsættelser.
Set i forhold til de fundamentale data ligger obligationsrenterne nu på et utroligt lavt niveau. Renten på 10-årige amerikanske og tyske statsobligationer ligger stort set lige så lavt som lige inden annonceringen af 2. runde kvantitative lempelser sidste efterår. På baggrund af vores forventning om en bedring i BNP-væksten i de kommende kvartaler og om, at ECB ikke vil sænke refirenten, regner vi med, at obligationsrenterne vil handle over forward-renten på seks til tolv måneders sigt.
Timingen er dog fortsat meget usikker. I øjeblikket synes alt at afhænge af udviklingen på det italienske og det spanske obligationsmarked. Hvis det ikke lykkes for myndighederne at stabilisere disse markeder, kan renten falde endnu mere på kort sigt. Indtil nu synes den positive indvirkning på Spanien og Italien at være begrænset.
I den kommende uge vil opmærksomheden være rettet mod myndighedernes forsøg på at stabilisere situationen. De makroøkonomiske nøgletal vil træde i baggrunden, og alle øjne vil være rettet mod ECB og Det Europæiske Råd. Også FOMC-mødet kan få stor betydning for markedsudviklingen, da sandsynligheden for lempelsestiltag fra Fed er steget dramatisk de seneste dage.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt