Flere højtuddannede skal i arbejde i Nordjylland

Flere højtuddannede skal i arbejde i Nordjylland

15. juli 2011 - kl. 9:22 - af

Jobstrategi: Nu er det nu. Vækstforum, Aalborg Universitet og kommunerne går aktivt ind for at sikre flere højtuddannede arbejde i nordjyske virksomheder. Motivationen for erhvervslivet skal være udsigten til øget udvikling og vækst.

Sommer og eksamenstid er helt naturligt forbundet med tanker om, hvor arbejdslivet skal skydes i gang efter afsluttet uddannelse. Men i Nordjylland kommer jobbene ikke af sig selv – og det gør de jobsøgende ofte heller ikke.

Det er konklusionen i det nordjyske Vækstforum, som gennem en årrække har haft fokus på den største udfordring for den regionale erhvervsudvikling. Alt for mange unge højtuddannede går enten ledige eller flytter væk fra regionen for at finde job. Og samtidig kunne de nordjyske virksomheder få stor gavn af de kompetencer, som regionens uddannelsesinstitutioner er så gode til at udstyre de unge med.

Tidligere indsats skal udnytte det store potentiale

Både informationskampagner og flere projekter for højtuddannede og virksomheder er gennemført med succes de seneste år. Men set i forhold til det store potentiale har resultaterne alligevel ikke været tilfredsstillende. Derfor er Vækstforum og Karrierecentret på Aalborg Universitet gået sammen om et nyt stort initiativ til 13 mio. kr., der skal løbe over de kommende tre år.

Initiativet hedder Jobstrategi, og formålet er dels at øge det opsøgende arbejde over for de nordjyske virksomheder og dels at gå nye veje og styrke de højtuddannedes kendskab til og samarbejde med virksomhederne allerede tidligt i uddannelsesforløbet. Det forklarer Vækstforums formand Ulla Astman, som mener, at det nu er tid til, at virksomhederne og de højtuddannede i stigende grad selv tager fat og går sammen om at udnytte det store potentiale:

– Trods flere års arbejde og positive resultater undervejs må vi erkende, at vi stadig står overfor en stor udfordring. Derfor er vi nødt til at tænke nyt og sætte tidligere ind allerede i løbet af uddannelsen. De studerendes øjne skal åbnes for karrieremulighederne i Nordjylland. Og virksomheder skal se, at de højtuddannede har kvalifikationer med i bagagen, som kan skabe positiv forretningsudvikling og vækst, siger Ulla Astman.

Derfor hedder vejen frem på Aalborg Universitet nu øget virksomhedskontakt, målrettede kurser, karrieresamtaler og tilbud om personlig jobstrategi til de studerende.

Indsatsen over for virksomhederne bliver især øget i regionens yderområder, hvor udfordringen er størst. Karrierecentret vil sammen med de kommunale erhvervskontorer og jobcentre lave mere end 400 virksomhedsbesøg, hvor virksomhederne bl.a. vil få vejledning i de forskellige tilskudsordninger, som kan gøre det nemmere at tiltrække en højtuddannet til eksempelvis Thy eller det nordlige Vendsyssel.

I Strandby vil man gerne have højtuddannede i nettet

En af de nordjyske virksomheder der ser spændende muligheder i højtuddannet arbejdskraft er Strandby Net. Virksomheden, der ligger i Strandby nord for Frederikshavn, fremstiller net til mange forskellige erhverv, bl.a. sikkerhedsnet til byggeriet og trawl til fiskeriet. Det har virksomheden og dens i dag 13 ansatte gjort godt i mere end 40 år. Men succesen og den stærke faglige tradition kan samtidig være en stopklods for at komme skridtet videre. Det forklarer direktør Lars Peter Jensen, som i 1991 overtog Strandby Net fra sin far:

– Vi er rigtig gode til det vi gør, men vi er nok også låst lidt fast af de produktionstekniske muligheder vi har i dag. Selvom vi gerne vil tænke mere ud af boksen og være på forkant med fremtiden, så er det ofte vanskeligt at finde tid til det i en travl hverdag, siger Lars Peter Jensen

Han fortæller, at Strandby Net som mange andre små virksomheder har et naturligt fokus på produktionen og den produktnære udvikling, hvor forbedringerne skabes et skridt ad gangen. Men innovationen, som alle taler om, er indtil videre ikke nået længere end til de gode idéer. Her kunne et par friske øjne fra universitet hjælpe med at få idéerne sendt videre til tegnebrættet og til nye produkter. Lars Peter Jensen mener, at de forskellige muligheder for at ansætte en højtuddannet med støtte gør det mere realistisk at komme ud over rampen:

– I små virksomheder holder vi os nok lidt tilbage, fordi det er svært at se hele potentialet på forhånd. Men med lidt hjælp kan vi bedre tage de nødvendige chancer og prøve nogle nye idéer af, som på sigt kan give vækst og flere arbejdspladser. Det er guleroden for os, og det må samtidig være spændende for nyuddannede fra universitetet at være med til at skabe noget helt nyt i en virksomhed som vores, slutter Lars Peter Jensen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Flere højtuddannede skal i arbejde i Nordjylland' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger