Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

13. juli 2011 - kl. 0:10 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Industrien lægger låg på recessionen

Danmark

Industrien er kommet forbløffende godt i gang i 2011. I maj steg industriproduktionen med 2,5 %. Det var tredje måned i træk med stigende industriproduktion, hvilket betyder, at industriproduktionen nu er steget med 8 % over de seneste tre måneder. Så kraftig en stigning er kun set èn gang siden år 2000. Stigningen var mere eller mindre ventet. I maj så vi nemlig industritilliden stige til det højeste niveau siden begyndelsen af 2007. Den høje optimisme i industrien ser altså ud til at være velbegrundet. Industrien klarer sig godt i øjeblikket, og siden krisen var værst, er industriproduktionen steget med 20 %. Den seneste fremgang kan for en stor dels vedkommende tilskrives den store efterspørgsel efter danske varer fra udlandet – bl.a. fra vores største eksportmarkeder, Tyskland og Sverige. Den eksportdrevne industri nyder dermed godt af den flotte fremgang i eksporten, vi har set på det seneste. Fremgangen i industrien vil desuden gavne dansk økonomi generelt ved at skabe arbejdspladser og øge beskæftigelsen. Det vil bidrage til at trække dansk økonomi ud af den tekniske recession, der ramte i starten året, og skabe vækst i 2. kvartal.

Renter
Den Europæiske Centralbank (ECB) fortsætter med at stramme pengepolitikken til trods for opbremsningen i væksten og de stigende gældsproblemer i Europa. I den forstand bød ugens møde i ECB ikke på de store overraskelser. ECB forhøjede renten med 25 %-point til 1,50 % og fastholdt stort set signalerne i den fremadrettede kommunikation. Markedet venter fortsat kun en renteforhøjelse over de kommende 12 måneder, hvilket vi mener er i den lave ende. Nationalbanken fulgte trop med ECB og hævede i denne uge udlånsrenten med 0,25 %-point til 1,55 %.
Ser vi på den historiske udvikling, kan de 2-årige tyske obligationsrenter ikke forventes at falde meget mere fra det aktuelle niveau, så længe ECB ikke klart signalerer en pause i renteforhøjelserne. På den anden side får vil de næppe stige markant, så længe markedet fortsat plages af frygten for en gældskrise, og den europæiske vækst peger nedad. Vi mener dog fortsat, at renterne i Europa vil stige hen over sommeren. Når vi venter højere renter i Europa, er det blandt andet fordi, ECB fortsætter med at stramme forsigtigt op i 2. halvår 2011. En anden årsag, der vil spille en større rolle for den lange ende af kurven, er, at vi venter en ny vækstfremgang i USA i de kommende måneder.
Hvis væksten i USA igen stiger til 3-4 % i 2. halvår 2011, vil de amerikanske renter sandsynligvis bevæge sig op, da inflationsbilledet nu tegner langt mindre gunstigt end tidligere. Kerneinflationen er steget i USA den seneste måned og er nu på vej op over 1,5 %. Dertil kommer, at det amerikanske obligationsmarked nu ikke længere kan hente støtte fra Federal Reserve, der har afsluttet de kvantitative pengepolitiske lempelser (obligationsopkøbene). Desuden ser udlandets efterspørgsel efter amerikanske statsobligationer ud til at fortsætte ned.
En af den kommende uges hovedbegivenheder bliver Fed-chefen Ben Bernankes tale til Kongressen. Den halvårlige beretning er en oplagt mulighed for centralbankchefen til at ændre pengepolitiske signaler. Selv om der har været tegn på en stabilisering i de økonomiske nøgletal på det seneste, venter vi ikke, at Fed strammer retorikken i den kommende uge, da vækstudsigterne fortsat er usikre.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER