Efterskole handler om at ville se virkeligheden i øjnene

Efterskole handler om at ville se virkeligheden i øjnene

28. juni 2011 - kl. 0:33 - af

Et skoleår er slut på Hørby Ungdomsskole og eleverne kunne drage hjem lørdag den 25. juni efter en afslutningsuge, der bød på skolebytte med Rønde Efterskole, afslutningsfest hjemme i Hørby og dimissionsfest som det endelige punktum for skoleåret.

– Jeg tror, det allervigtigste, vi har lært i år er at holde af mennesker, som vi knapt nok anede eksisterede for godt et år siden, sagde forstander Mogens Vestergård Pedersen i sin dimissionstale til elevholdet.

Vi har lært at livet er alvorligt, muntert og godt. Vi har lært at tro på livet som en fælles sag, hvor min frihed er afhængig af din frihed. Og har man først fattet, at friheden og lykken er en fælles sag, så bliver det let at passe på hinanden, værne om venskabet, lyset og varmen, turde tro og håbe og bekæmpe det livsnedbrydende i respekt for at også modparten kan være med i fællesskabet.

Det lærte vi, fordi vi nu engang blev sat blev sat sammen her på Hørby Ungdomsskole for at lave efterskole – og herigennem dele vort liv med hinanden ansigt til ansigt.

Vi lever det moderne liv, lød det videre i dimissionstalen, som på mange måder er et umenneskeligt liv fyldt med trusler, effektivisering, privatisering, omstrukturering, salamimetoder, udstødning, grænsebomme, klientgørelse og en ny multietnisk underklasse, som risikerer at blive udrenset sammen med de handicappede, de forkerte og dårlige liv, hvad enten det så sker med tørre tæsk, livsforsikringspolicer, genmanipulation eller værst af alt med stupid ligegyldighed.

Efterskoleåret – derimod – har været – og skal være – en insisteren på at ville se virkeligheden i øjnene og ikke føre hinanden bag lyset, men konfronterer dig og mig med virkelighedens afgørende spørgsmål.

Vi er lysets børn, som ikke er skabt til at føre hinanden bag lyset, men tværtimod skabt til at bekæmpe det livsnedbrydende med tro, håb og kærlighed. Det er dit ansvar, at livet er en fælles sag. Kampen er begyndt – og du kender vilkårene!

I alt 138 elever dimitterede fra Hørby Ungdomsskole, hvor der nu vil være lukket ned for dagligdagens aktiviteter, indtil et nyt elevhold fylder skolen fra søndag den 14. august – det elevhold, der i april 2012 skal være med til at fejre Hørby Ungdomsskoles 40-års jubilæum.

Sommerferien bruges bl.a. på renoverings. og vedligeholdelsesarbejder, hvor en af skolens ældste undervisningsbygninger – der har været med helt fra Hørby Håndværkerskoles tid – skal have en ansigtsløftning både ude og inde, så den bliver tidssvarede i forhold til optimal brug i forbindelse med undervisningen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Efterskole handler om at ville se virkeligheden i øjnene' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER