708 dræbte og kvæstede i nordjyske spritulykker

708 dræbte og kvæstede i nordjyske spritulykker

20. juni 2011 - kl. 0:33 - af

Spritulykker koster hvert år menneskeliv og millioner af kroner for kommunerne. Alene i Nordjyllands Politikreds er 708 personer blevet dræbt eller kvæstet i en spritulykke i løbet af de seneste 5 år. Det viser nye tal fra Rådet for Sikker Trafik. Kampagnen ”Rigtige venner hjælper hinanden sikkert hjem” skal derfor sende danskerne godt hjem fra sommerens fester ved hjælp af humor, konkrete råd og spændende drinks uden alkohol.

Spritulykker er en af de største dræbere i trafikken, især om sommeren, fordi de lyse, varme aftener indbyder til socialt samvær, fester og hygge med god mad og drikke. Så der er god grund til at være ekstra opmærksom på potentielle spritbilister i sommerperioden.

Ulykker koster kommunerne dyrt
Sprituheld koster ikke udelukkende de involverede i ulykkerne dyrt. Alene i Nordjylland har de omkring 700 spritulykker fra 2006-2010 kostet kommunerne 177 mio. kroner til fysioterapi, genoptræning, sygedagpenge, hjælpemidler og førtidspension*. Hvis vi reducerer antallet af spritulykker kan der således være store summer at spare:

”Bare én spritulykke er én for meget og har store konsekvenser for den enkelte borger og for kommunen. Vi vil derfor gøre, hvad vi kan for at stoppe spritkørsel. Vi ser det som en væsentlig opgave at bidrage til det forebyggende arbejde ved at deltage i kampagnen og støtte op om dens budskaber, siger Brian Pedersen formand for Teknisk Udvalg, Frederikshavn kommune.

Stop spritkørsel allerede ved velkomstdrinken
Kampagnen ”Rigtige venner hjælper hinanden sikkert hjem” handler om at forebygge at venner, familie og kollegaer bevæger sig ud i trafikken med promiller i blodet.

”Det kan være rigtig svært at gribe ind og stoppe et andet menneske på vej ind bag rattet, særligt hvis man er i tvivl om, han/hun har drukket. Derfor kan det være en idé at tale sammen om hjemtransporten allerede ved festens begyndelse”, fortæller Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik:

”Når I har fundet aftenens chauffør er næste skridt er at sørge for, at han holder sig ædru. Mange gange er postevand og lunken cola de eneste alternativer til øl og

vin, og det er jo lidt kedeligt.  Så sørg også godt for dine kørende gæster og gør dig umage med at servere spændende drinks uden alkohol”.

Bryd isen på en sjov måde
Det kan godt være svært at spørge sin onkel, kollega eller ven om han har fået lidt for meget indenbords til at kunne styre Volvoen hjem. Derfor kan et fupalkometer på din smartphone være god til at bryde isen og få emnet på banen på en sjov måde. Download app’en på www.sikkertrafik.dk/alkophone eller hent den via IPhones App Store eller Android Market.

Man kan også love altid at sige nej til spritkørsel og deltage i en Facebook-konkurrence sammen med sine venner, hvor hovedpræmien er en tur til Oktoberfest i München. Se mere på www.sikkertrafik.dk/oktoberfest

Miks også sommerens bedste alkoholfri drinks ”Easy Rider” eller brug kampagnens råd til at stoppe spritkørsel (se bokse). Se mere på www.sikkertrafik.dk

Politiet gennemfører i løbet af juni og juli desuden to landsdækkende spritkontroller.

Kampagnen varer fra 14. juni til 3. juli 2011
Kampagnen ”Rigtige Venner hjælper hinanden sikkert hjem” gennemføres af Politiet, De Regionale Færdselssikkerhedsudvalg, Kommunerne i Danmark, TrygFonden og Rådet for Sikker Trafik.
Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har indgået et ambitiøst samarbejde. Målet er at gøre børn og unge til bedre og mere sikre trafikanter ved hjælp af undervisning, træning, information og kampagner.
* Rådet for Sikker Trafik har lavet beregninger, som viser, at en hver gang en borger kvæstes i en trafikulykke koster det i gennemsnit kommunen ¼ mio. kroner.

Kontakt:

  • Dorthe Smidt, Frederikshavn Kommune, 2948 3167, mail: doci@frederikshavn.dk
  • Michelle Laviolette, projektleder, Rådet for Sikker Trafik; 2496 1144.
  • Anne Tjell, projektleder/pressekonsulent, Rådet for Sikker Trafik: 2830 1786.
  • Søren Ørsted Pedersen, pressekonsulent, Rådet for Sikker Trafik: 2232 7009.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '708 dræbte og kvæstede i nordjyske spritulykker' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger