Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

15. juni 2011 - kl. 0:12 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Eksporten fortsætter frem

Danmark

Eksporten fortsætter sin fremgang. I april måned steg eksporten med 0,3 % sammenlignet med marts. Det er især eksporten til Tyskland som hjælper eksporten yderligere frem. I 1. kvartal var eksporten ene om, at hive den økonomiske vækst op. Det er således rigtig glædeligt, at den fortsætter væksten i 2. kvartal. Ydermere er det glædeligt at industriproduktionen også viste fremgang i april. Efter et halvt år med svingende industriproduktion, så steg industriproduktionen med 2,6 % fra marts til april. Det er altså to tal der peger i den rigtige retning for dansk økonomi og formentlig et tegn om, at recessionen allerede er ovre i 2. kvartal.

Til gengæld steg inflation til over 3 % i maj. Toppen for inflationen er dog formentlig ved at være nået og i løbet af 2. halvår vil den gradvist falde mod et mere normalt niveau. Den høje inflation rammer dog dansk økonomi hårdt. Danskerne oplever i øjeblikket begrænsede lønstigninger, som er mindre end prisstigningerne. Den høje inflation udhuler dermed danskernes købekraft.

Renter

Den europæiske centralbank (ECB) signalerede på sit møde sidste uge, at den vil hæve renten på sit næste møde i juli måned. Samtidig løftede ECB sine forventninger til inflationen. Begge dele burde sende de korte pengemarkedsrenter op. Kreditvurderingsbureauet Moody’s meldte imidlertid ud, at ”en ordentlig og meningsfuld bankerot findes ikke” og ”en græsk bankerot ville reducere risikoen for Irland og Portugal”, hvilket fik renterne til at falde i stedet. I USA er den amerikanske centralbank (FED) fortsat bekymret for vækstudsigterne for amerikansk økonomi. Det gav flere medlemmer af centralbanken udtryk i den forgangne uge. Deres kommentarer sendte de amerikanske renter længere ned.

Ud over offentliggørelsen af maj måneds inflationstal er der i næste uge formentlig stadig fokus på Grækenland og de løbende forhandlinger om endnu en lånepakke. ECB er imod at forlænge løbetiden på gælden, som den tyske finansminister Wolfgang Schäuble foreslog i den forløbne uge, da det sikkert vil blive en kredit-event med store negative følger for stabiliteten på finansmarkederne. Schäuble insisterer på, at der vil være deltagelse fra den private sektor i Grækenland, hvilket ECB ikke er imod – så længe det er frivilligt. En arbejdsgruppe med medlemmer fra IMF, ECB og Europa-Kommissionen er blevet nedsat til at analysere, hvordan deltagelse fra den private sektor kan ske, uden at der udløses en kredit-event. Privatisering er én måde, løbetidsforlængelse er det nok ikke. Markederne vil formentlig stadig være nervøse, og indtil der kommer tillidsvækkende udmeldinger om Grækenland, vil der nok være nedadgående pres på renterne.

Detailsalgsrapporten fra USA kan vise sig svag, da det ugentlige kædeforretningssalg og bilsalg tyder på et trægt salg i maj. Philadelphia Fed- og Empire-indeksene vil dog indikere, om erhvervstilliden vil falde yderligere eller vise en vis stabilisering efter de store fald i de seneste måneder. Yderligere stabilisering kan tyde på, at vi er meget tæt på et lavpunkt for de amerikanske renter.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger