Nordjyder sprøjter mere end københavnere

Nordjyder sprøjter mere end københavnere

17. april 2011 - kl. 0:33 - af

Nordjylland har nogle af landets mest sprøjteglade haveejere. 69 procent sprøjter i haven mod 53 procent i hovedstaden, viser ny undersøgelse.

Det er Miljøstyrelsen, der har fået undersøgt danskernes sprøjtevaner, og kampagnen skal gøre det nemmere for nordjyderne, at vælge det middel, der belaster miljøet mindst.

– Der er alternativer til de skrappeste midler på langt de fleste områder – hvad enten man bekæmper ukrudt mellem fliserne, lus på roserne eller mos i græsplænen, siger kontorchef Lea Frimann Hansen fra Miljøstyrelsens pesticidenhed.

Følg Fluebenet
Miljøstyrelsen har vurderet og tildelt flueben til alle havesprøjtemidler med fem som højeste score og nul som laveste. Et middel får fem flueben, hvis det er færdigblandet (klar til brug), uden faremærke og indeholder et pesticid, der hurtigt nedbrydes i naturen. Derfor vil produkter med fedtsyrer få flere flueben end de skrappe, koncentrerede produkter med for eksempel glyphosat.

Undersøgelsen viser også, at 48 procent af nordjyderne foretrækker koncentrerede sprøjte-midler. Et væsentligt mål med kampagnen er at få haveejerne til at vælge de sprøjtemidler, der er klar til brug. Altså de produkter, der fra fabrikantens side er blandet i det rigtige forhold. Hvis haveejerne i Region Nordjylland skifter til klar til brug, sænker man risikoen for blandt andet spild og forkert dossering.

– Det skal være nemt og ligetil at ændre vaner, og derfor har vi givet alle sprøjtemidlerne ka-rakter efter, hvor meget de påvirker miljøet. Det er meget simpelt; gå efter produkter med fem flueben, så er man sikker på, at de hører til blandt de mindst belastende, siger Lea Fri-mann Hansen.

68 procent af nordjyderne vil gerne sprøjte så skånsomt som muligt, og med den nye indde-ling af produkterne har de let adgang til at vælge det mindst skadelige.

På godthavemiljø.dk kan man blandt andet se, hvor mange flueben, de forskellige produkter har fået og teste sit sprøjtemiddel. Der er også råd til en sprøjtefri have.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjyder sprøjter mere end københavnere ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger