FremKom Frederikshavn undersøgelsen anbefaler

FremKom Frederikshavn undersøgelsen anbefaler

15. april 2011 - kl. 10:38 - af

Dialog, jobrotation og kompetencer, som virksomhederne efterspørger
I efteråret gennemførte Frederikshavn Kommune en undersøgelse af virksomhedernes kompetencebehov og de lediges kompetencer med fokus på de fire vækstspor: Det Maritime, Energi, Oplevelser og Vækst og Fødevarer. Undersøgelsens resultater er nu tilgængelige i en skriftlig rapport. Rapporten tegner et billede af, hvor det er udfordringerne opstår, og den giver en række anbefalinger til, hvilke handlinger Jobcentret, uddannelsesinstitutionerne, de faglige organisationer, erhvervslivet m.fl. kan iværksætte for at sikre en kompetent arbejdsstyrke, der matcher virksomhedernes behov – både på kort sigt og på lang sigt.

Dialog skal sikre synlighed og handling
Frederikshavn Kommune står over for en demografisk udfordring, der fordrer, at der allerede nu sættes ind for at sikre tilstrækkelig arbejdskraft om bare ganske få år. For at sikre, at den tilgængelige arbejdsstyrke også har de rigtige kompetencer, anbefaler FremKom undersøgelsen en tættere dialog mellem virksomheder, Jobcentret, de faglige organisationer og uddannelsesinstitutionerne. Dialogen skal synliggøre virksomhedernes behov og give jobcentret, organisationerne og uddannelserne mulighed for at sætte ind med den rette kompetenceudvikling og uddannelse.

Jobrotation som alle vinder ved
En anden anbefaling er at bruge jobrotation som et værktøj til at styrke både lediges og beskæftigedes kompetencer. Ledige får mulighed for at tilegne sig nye kompetencer og for at få genopfrisket dem, de allerede har. Beskæftigede får mulighed for at udvide deres kompetencer. Det anbefales, at der på forhånd sker en screening af de ledige for at sikre, at de, der allerede har kompetencer indenfor et felt, bliver udvalgt. For at imødegå virksomhederne foreslår undersøgelsen, at papirarbejdet omkring jobrotation gøres så enkelt som muligt, og at virksomhederne eventuelt kan tilbydes rådgivning fra enten de faglige organisationer, erhvervskontoret eller kommunen.

Skræddersyet kompetenceudvikling
I Frederikshavn Kommune har der gennem generationer været en kultur for, at mange ikke tog en uddannelse. Undersøgelsen viser, at de virksomheder, der har deltaget, også har behov for ufaglært arbejdskraft i fremtiden. De ufaglærte skal dog have nogle kompetencer som f.eks. truckcertifikat eller sprogkundskaber. Alt peger på, at behovet for uddannet arbejdskraft stiger, og undersøgelsen anbefaler, at kommunens folkeskoler og uddannelsesinstitutioner inddrages for at få fat på de unge og motivere dem til at tage en uddannelse. Undersøgelsen anbefaler, at et samarbejde mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner kan være vejen frem for at motivere unge, der ikke kan hente hjælp og vejledning i hjemmet. På virksomhederne vil de unge kunne se, hvilke typer funktioner de forskellige job på virksomheden indeholder.

Flere virksomheder peger på manglen på højtuddannet arbejdskraft og på risikoen for ikke at kunne fastholde de højtuddannede. Undersøgelsen anbefaler derfor, at der gøres en særlig indsats – dels for at skabe mere synlighed omkring attraktive jobs og karrieremuligheder for højtuddannede – dels for at assistere medfølgende ægtefælle/samlever i at finde job.

FremKom Frederikshavn undersøgelsen skal bruges aktivt, fastslår Mikael Jentsch, direktør for Arbejdsmarkedscentret:

–       I Frederikshavn Kommune ved vi, at udfordringer ikke løser sig selv. Vi skal selv finde udvejene, og det er vi rent faktisk gode erfaringer med. Derfor kommer FremKom Frederikshavn rapporten ikke til at stå i reolen og samle støv. Alle parter er enige om at smøge ærmerne op og sætte aktiviteter i gang, der sikrer, at arbejdsstyrken får den uddannelse og kompetenceudvikling, som virksomhederne efterspørger, udtaler Mikael Jentsch.

Klik på linket for at downloade FremKom Frederikshavn rapporten


Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'FremKom Frederikshavn undersøgelsen anbefaler ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger