
Læs denne uges Finansbarometer lige her
30. marts 2011 - kl. 9:48 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Boligmarkedet fortsat skrøbeligt
Danmark
I sidsteuge fik vi tal for udviklingen i huspriserne i 4. kvartal sidste år. Tallene viste, at huspriserne faldt med 0,9 % over kvartalet, hvilket dermed er andet kvartal i træk med faldende huspriser. Huspriserne er dog steget med 1,5 % i hele 2010. Det er imidlertid ikke kun huspriserne der er faldet. Priserne på ejerlejligheder og sommerhuse faldt også i 4. kvartal. De faldende priser på boligmarkedet skal dels ses i lyset af den skrøbelige konjunktursituation, men også at renterne har været svagt stigende, hvilket især slår igennem på det rentefølsomme danske boligmarked. Fremadrettet er det ikke utænkeligt, at priserne vil falde yderligere pga. af stigende renter og faldende realløn. Det er dog værd at huske på, at renterne fortsat er meget lave og samtidig har arbejdsmarkedet stabiliseret sig – begge positive faktorer for boligmarkedet. Men på baggrund af usikkerheden finder vi det ikke hensigtsmæssigt at diskutere afskaffelsen af de afdragsfrie lån – en diskussion Nationalbanken startede i den forgangne uge.
De danske forbrugere er stadig meget skeptiske med hensyn til den økonomiske udvikling. Det viser de tal for forbrugertilliden, som blev offentliggjort denne uge. Den samlede indikator for tilliden faldt marginalt fra -0,5 i februar til -0,8 i marts. Det er forbrugernes syn på samfundsøkonomien, både aktuelt og i fremtiden, der er blevet dårligere. Synet på egen økonomi er blevet bedre. Flere danskere synes altså tilsyneladende, at det går bedre for dem selv, men dårligere for naboen. Dermed kan forklaringen ikke være de store prisstigninger på energi, for det skulle netop ramme husholdningerne selv. En del af forklaringen kan dog være en mere generel bekymring over udviklingen i Mellemøsten og måske også jordskælvet i Japan, der lige kan nå at have påvirket forbrugerne i den sidste del af den periode, hvor tallene er indsamlet. Det er besynderligt, at forbrugertilliden bliver ved med at være så lav. Den har således ikke ændret sig i forhold til for et år siden, til trods for det omtvistelige opsving, der i mellemtiden har været i både dansk og global økonomi.
Renter
Der er igen kommet gang i risikosøgningen i den forløbne uge, idet frygten for, at atomkrisen i Japan skal smitte af på den globale økonomi, er aftaget. Stigningen på obligationsmarkederne er derfor gået i stå, og renten er igen steget. Ydermere er det opadgående pres på obligationsrenten blevet forstærket af en ny stigning i olieprisen – bl.a. som følge af interventionen i Libyen – og den Europæiske centralbanks (ECB) fortsatte bekymring for stigende inflation.
Den kommende uge byder på en række begivenheder. I Irland vil der være fokus på bankernes stresstest, der vil vise, hvor meget kapital, der skal til for at bankerne kan leve op til IMF’s kapitalkrav på minimum 10,5 % for at kunne modstå en negativt økonomisk udvikling. I Europa retter opmærksomheden sig mod tallene for inflationsudviklingen i Tyskland og euroområdet i marts. I USA bliver fredag dommens dag, når der offentliggøres tal for ISM og beskæftigelsesudviklingen i marts. Risikoen på obligationsrenterne peger samlet set opad i den kommende uge.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt