Livline til dårlige KOL-patienter….

Livline til dårlige KOL-patienter….

10. marts 2011 - kl. 6:56 - af

Et unikt telemedicinsk projekt giver Aalborg Sygehus mulighed for at holde øje med KOL-patienterne, når de er hjemme hos sig selv. Hovedformålet er at lære patienterne at håndtere deres egen sygdom og give større tryghed for patienterne og ikke mindst deres pårørende. I flere tilfælde har det også vist sig at kunne forebygge indlæggelse.

Telemedicin i KOL-forløb er udviklet i et samarbejde mellem Lungemedicinsk Afdeling og firmaet Tunstall Heathcare.

Det foregår ved, at KOL-patienterne udstyres med en monitor i hjemmet. Her måler de iltmætning og blodtryk og svarer på forskellige spørgsmål vedrørende deres helbred: f.eks., ”Har du mere åndenød end i går?”. Tallene fra iltmætning og blodtryk overføres automatisk til monitoren, hvor svar på spørgsmål tastes ind, og data overføres via mobilnettet til sygehuset. Her går projektsygeplejerske Lone Mylund dagligt ind på databasen og overvåger patienternes oplysninger.

– Jeg holder øje med, hvordan de har det, og finder jeg noget alarmerende, så ringer jeg dem op, siger projektsygeplejerske Lone Mylund, Lungemedicinsk Afdeling.

Hjælp til selvhjælp
Hun bruger også systemet til – via spørgsmålene – at lære patienterne at blive opmærksomme på deres symptomer. Dermed kan de hjælpe sig selv og søge hjælp, inden sygdommen bliver så alvorlig, at de skal indlægges.

Projektet, der er finansieret af Sundhedsstyrelsen, har været i gang siden årsskiftet. Det er målrettet bestemte KOL-patienter – blandt andet de allerdårligste med hjemme-ilt – og de foreløbig erfaringer er positive.

– Vi hører fra patienter og pårørende, at de oplever stor tryghed. Flere pårørende siger, at de ser det som en livline, at vi holder øje med deres ægtefælle eller familiemedlem, siger Lone Mylund.

Projektet i Lungemedicinsk Afdeling kører frem til 2012 og er pt. den eneste af sin art i Danmark. Det er meningen, at patienter på de andre lungemedicinske afdelinger i Region Nordjylland også vil få tilbuddet i løbet af projektperioden.

– Jeg håber, at telehomecare-teknologien kan udbredes til andre patientgrupper og at telehomecare bliver en naturlig del af tilbuddet til den nordjyske patient, siger ledende overlæge Lene Birket Smith, Lungemedicinsk Afdeling.

Yderligere oplysninger
· KOL er en forkortelse af Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en kronisk lungesygdom, som fører til åndenød på grund af uafvendelig nedsættelse af lungefunktionen. Sygdommen er også kendt som ”rygerlunger”.

· KOL kan betegnes som en folkesygdom, idet ca. 400.000 danskere har sygdommen.

· 40.000 lider af svær KOL.

· Hvert år indlægges næsten 25.000 i Danmark på grund af KOL.

· Hver dag dør ca. 10 danskere på grund af sygdommen.

· KOL er i dag en hyppigere dødsårsag end lungekræft.

Kilde: Dansk Selskab for Almen Medicin

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Livline til dårlige KOL-patienter....' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger