Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

8. marts 2011 - kl. 2:07 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Væksten aftog i fjerde kvartal

Danmark
Sidste uge bød på vigtige nøgletal for dansk økonomi, da der blev offentliggjort BNP for 4. kvartal 2010 samt tal for ledigheden i januar. BNP-tallene for 4. kvartal overraskede negativt i forhold til vores forventninger. BNP faldt 0,4% i 4. kvartal modsat vores forventning om en stigning på 0,4%. Faldet i BNP var dog primært drevet af midlertidige faktorer; eksporten i faste priser faldt, mens importen omvendt steg, det offentlige forbrug faldt, og endelig så trak lagerudviklingen også BNP ned. På den positive side er det dog værd at bemærke, at privatforbruget steg pænt, om end det dog primært var drevet af vækst i bilsalget. Samlet set, så steg BNP med 2,1% fra 2009 til 2010, og på trods af at væksten skuffede i 4. kvartal, så forventer vi en vækst i samme størrelsesorden i 2011. Læs mere i vores kommentar Dansk økonomi skrumper.

Offentliggørelsen af januars ledighedstal i sidste uge viste, at ledigheden i januar steg med 600 personer. Samtidig blev ledigheden for de forudgående tre måneder revideret en smule op med 200 personer i december og 400 i november. På trods af revisionen og de seneste tal er ledigheden stadig lavere end da den toppede i oktober og under alle omstændigheder er der tale om små ændringer i store billede, som viser at ledigheden har stabiliseret sig omkring de 168.000 personer.

Renter
ECB overraskede markedet med en markant optrapning af retorikken på denne uges rentemøde. Trichet brugte de berømte ord ’stor årvågenhed’ og ’stigningsrisiko’ for at signalere, at den første renteforhøjelse er nært forestående.

Vi venter nu en renteforhøjelse fra ECB på 0,25 %-point i april og yderligere forhøjelser i 3. og 4. kvartal 2011, hvilket bringer refi-renten op på 1,75 % ved årets udgang. ECB beslutter måske så at tage en pause efter 4-6 forhøjelser.
Nationalbanken fulgte ikke trop med en forhøjelse af indlånsrenten efter ECB-mødet. Men vi forventer, at Nationalbanken forhøjer både udlånsrenten og den vigtige indlånsrente med 0,25 %-point efter ECB’s renteforhøjelse i april. Desuden er det ret sandsynligt, at indlånsrenten forhøjes med yderligere 0,10 %-point i april.

En eventuel indsnævring af rentespændet mellem udlåns- og indlånsrenten ventes derfor at finde sted torsdag efter ECB’s næste rentemøde i april. Efter ECB’s møde i april vil udlånsrenten således ligge på 1,30 % og indlånsrenten på 1,05 %. Nationalbanken tager ingen skridt inden ECB’s renteforhøjelse i april, medmindre der kommer et voldsomt pres på den danske krone.

Efter en uge med mange nøgletal i USA vil der være mere stille i den kommende uge, hvor der som det vigtigste kommer detailhandelstal for februar. Der forventes store udsving i de korte renter i de kommende uger forud for det løbende arbejde på den europæiske stabilitetsmekanisme

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger