Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

15. februar 2011 - kl. 12:48 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Betalingsbalancen i rekord

Danmark

Danmarks Statistik offentliggjorde i sidste uge tal for udviklingen på betalingsbalancen og i udenrigshandlen i december 2010.

Kigger vi på vareeksporten i december, så steg den med 4,9 % – og selv om en del af væksten var drevet af stigende oliepriser, så var der også tale om realvækst.

Samlet set er vareeksporten steget med 11,4% gennem 2010. Der er dog endnu et stykke, før eksporten er tilbage på niveauet fra før krisen tog fart i slutningen af 2008. Eksporten ligger således på et niveau, der er 9% under niveauet i foråret 2008.

Overskuddet på betalingsbalancen løb i december op på 7,8 mia. kroner. Dermed blev overskuddet for hele året på 93,6 mia. kroner. Det er med bred margin det største overskud nogensinde. Baggrunden for det flotte overskud på betalingsbalancen er desværre ikke alene styrke i dansk økonomi. Det er en kombination af tre forhold, som trækker overskuddet voldsomt op. For det første er krisen i Danmark hårdere end krisen i de lande, vi primært handler med. Det har givet anledning til en større nedgang i importen end i eksporten. Dertil kommer, at oliepriserne gennem 2010 har været stigende, og da Danmark fortsat er nettoeksportør af olie, så trækker det ligeledes op i saldoen på betalingsbalancens løbende poster. Endelig har den danske søtransport også nydt godt af løftet i produktionen i blandt andet Asien. Ser man bort fra disse ekstraordinære forhold, så er det værd at holde fast i, at overskuddet på betalingsbalancen også skyldes snart 30 år med ansvarlig økonomisk politik under skiftende regeringer. Selvom rekordoverskuddet ikke kun afspejler indenlandsk styrke, så skal vi være glade for overskuddet, da det er med til at sikre tilliden til dansk økonomi til trods for det store underskud på de offentlige finanser.

Renter

Det har været en ret sløv uge, når vi ser på mængden af økonomiske nøgletal, men absolut ikke, når vi ser på markedsudviklingen. Tirsdag afholdt ECB de ugentlige og månedlige likviditetsauktioner. Nettoresultatet var et likviditetsdræn på EUR60 mia. og dermed en stram likviditetssituation. Den stramme likviditetssituation har været en medvirkende årsag til de ganske store udsving i de helt korte europæiske renter i ugen, der gik.

Desuden måtte ECB gribe til opkøb af portugisiske statsobligationer for at stoppe udvidelsen af rentespændet. ECB købte tilsyneladende aggressivt op i flere omgange, da den 10-årige portugisiske statsrente steg til over 7%. Baggrunden for opkøbet af den fortsatte statsgældskrise i store dele af Europa.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER