I dag kommer den nye 500-kroneseddel på gaden

I dag kommer den nye 500-kroneseddel på gaden

15. februar 2011 - kl. 15:59 - af

500-kronesedlen udkommer i dag, som den fjerde seddel i rækken af nye pengesedler. Sedlerne er designet af kunstneren Karin Birgitte Lund. Motivet på sedlens forside er Dronning Alexandrines Bro. Broen, som forbinder Sjælland og Møn, kaldes også Mønbroen og blev indviet i 1943. På sedlens bagside ses Bronzespanden fra Keldby på Møn. Bronzespanden blev fundet ved pløjning i nærheden af ’Trehøje’ i begyndelsen af 1800-tallet og kan ses på Nationalmuseet.

500-kronesedlen er sammen med 100- og 200-kronesedlen den mest almindelige seddel i pengeautomater. Der er lidt over 28 mio. stk. 500-kronesedler i cirkulation ud af et samlet seddelomløb på 163 mio. stk. Sedlen udgør omkring en fjerdedel af værdien af det samlede seddelomløb på godt 56 mia. kr.

Baggrunden for de nye danske pengesedler er ønsket om øget sikkerhed. De nye sedler har en række avancerede sikkerhedselementer, bl.a. et hologram og en vinduestråd med bevægeligt bølgemotiv. Sikkerhedselementerne skal gøre det sværere for falskmøntnere at lave falske pengesedler.

Der findes også sikkerhedselementer på sedlerne, som ikke kan ses med det blotte øje. Under et forstørrelsesglas kan man i vandspejlet ud for oldtidsfundet se en mikrotekst med skjulte symboler og tal.

Efter 500-kronesedlen udkommer 1000-kronesedlen i maj 2011 som den sidste seddel i rækken. 50-kronesedlen blev udsendt i august 2009, 100-kronesedlen i maj 2010 og 200-kronesedlen i oktober 2010.

Ombytning af pengesedler

500-kronesedlen fra 1997-serien bevarer sin gyldighed som lovligt betalingsmiddel og kan omveksles til pålydende værdi i Nationalbanken, ligesom alle øvrige danske sedler, der er udkommet siden pengeombytningen i 1945.
Gamle sedler kommer via pengeinstitutterne til Nationalbanken, hvor de bliver talt op og destrueret. Nationalbanken har bedt pengeinstitutterne om at indsende alle gamle 500-kronesedler, så den nye serie hurtigt kan komme i omløb.

Læs mere om de nye pengesedler på www.nationalbanken.dk.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'I dag kommer den nye 500-kroneseddel på gaden' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger