Rygteam fra Sygehus Vend-syssel headhuntet til Færøerne

Rygteam fra Sygehus Vend-syssel headhuntet til Færøerne

14. februar 2011 - kl. 10:18 - af

Overlæge Claus Rasmussen og hans team fra Sygehus Vendsyssel er blevet headhuntet til at hjælpe færingerne med at oprette et landsdækkende rygambulatorium på Klaksvig Sygehus. Formålet er at forbedre indsatsen for patienter med ryglidelser og dermed forebygge behovet for det stigende antal rygoperationer på Færøerne.

Ekspertisen fra Hjørring

Det var ledende overlæge Jakup Petersen fra Færøerne, der kontaktede Claus Rasmussen, fordi antallet af rygoperationer er vokset til langt over det nødvendige.

– Jeg blev meget beæret over at blive kontaktet til opgaven. Det er en spændende og sjov opgave at få for os i Vendsyssel, siger Claus Rasmussen, der er ledende overlæge ved Reumatologisk Afdeling på Sygehus Vendsyssel.

Netop hans afdeling indeholder et tværfagligt rygambulatorium, som har gode resultater med at behandle ryglidelser. Behandling i tværfaglige teams forebygger nemlig ofte som en sidegevinst, at en kostbar operation bliver nødvendig.

I 2011 kom der politisk fokus på den forebyggende indsats i Danmark. Og det er den samme forebyggende vej politikerne på Færøerne vil gå ud fra behandlingsmodellen fra Vendsyssel.

– Med den nye politiske udmelding betyder det, at langt flere patienter skal behandles i et tværfagligt rygambulatorium, hvor de efter en omhyggelig undersøgelse får information og vejledning, mild smertestillende medicin og lærer forskellige øvelser. Erfaringerne fra den behandlingsform, som udføres på Sygehus Vendsyssel har dokumenteret, at forbløffende mange patienter kommer sig igen uden en operation, siger Claus Rasmussen.

– Det er den erfaring, jeg giver videre til færingerne. De skal vide, hvordan vi har grebet det an hos os, siger Claus Rasmussen, som netop har haft sit første møde med de færøske læger og politikere.

På Reumatologisk Afdeling på Sygehus Vendsyssel bliver 400 patienter hvert år behandlet for ryglidelser. Langt de fleste patienter er godt tilfredse med behandlingen og hele 88 procent ønsker samme behandling, hvis de skulle blive syge igen. Afdelingen henviser hvert år omkring 40 patienter til rygkirurgerne.

En del af styrken ved rygambulatorier er ifølge Claus Rasmussen, at behandlingen foregår i et tværfagligt team, der består af læge, sygeplejerske, fysioterapeut og sekretær.

– Det gode ved sådan et team er også, at patienten bruger fagpersonerne til noget forskelligt. Patienten taler med lægen om årsagerne til sygdommen og diagnosen, med fysioterapeuten om funktion og træning, med sygeplejersken om smerte og angst for medicin og følelsesbelastninger, og sekretæren koordinerer patientens forløb og journalfører, siger Claus Rasmussen.

Et andet vigtigt forhold i den forebyggende rygbehandling er et tæt samarbejde med de praktiserende læger, så patienterne oplever et koordineret forløb.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Rygteam fra Sygehus Vend-syssel headhuntet til Færøerne' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger