Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

7. februar 2011 - kl. 14:17 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Detailsalget skuffer igen

Danmark

Danmarks Statistik offentliggjorde i ugens løb tal for detailsalget i december 2010, der viste, at detailsalget var på samme niveau i december som i november, når man korrigerer for den normale effekt af julehandlen og for prisændringer. Taget for pålydende betyder det, at julehandlen alt i alt var en slem skuffelse. Renset for prisændringer var detailsalget i december således kun 0,3 % højere end i samme måned 2009.

Tallene skal dog næppe tages for pålydende, i hvert fald ikke som indikator for det samlede privatforbrug. Gennem 2010 har detailomsætningsindekset vist sig som en temmelig dårlig indikator for privatforbruget. Det skyldes dels, at der har været en forholdsvis stor stigning i den del af forbruget, der ikke regnes som detailsalg, så som bilkøb og energiforbrug – men formentlig også, at en del af handlen ikke bliver fanget af detailsalgsindekset.

Ifølge indekset var det samlede detailsalg 0,3 % mindre i 2010 end i året før, renset for prisudsving. Men efter vores vurdering var det samlede privatforbrug faktisk væsentligt større – i hvert fald to procent. Også i december ser det bedre ud, end dagens tal signalerer. Dankortomsætningen steg således 1,3 % fra november til december korrigeret for sæsonudsving, men dog ikke for prisændringer.

Renter

Det var en hård start på året for renterne i den korte ende af markedet, da en ubehagelig cocktail har medført kraftige stigninger i renterne.

For det første er stemningen på PIIGS-markederne blevet bedre, da markederne øjner mulighed for en udvidelse af størrelsen og omfanget af den europæiske krisefond EFSM.

For det andet har der været fuld fart på normaliseringen på EONIA-markedet, hvor overskydende likviditet forsvinder langt tidligere end forventet.

Endelig er bekymringerne for inflationen vokset. De konstant stigende råvarepriser i de seneste kvartaler fik ECB-chef Trichets opmærksomhed på ECB-mødet i januar. Det var en ubehagelig deja-vu-oplevelse for markedet, at Trichet var så skarp i tonen, da han i den efterfølgende spørgerunde henviste til de stærkt omdiskuterede renteforhøjelser i 2008.

På baggrund af denne udvikling er forventningerne til renteforhøjelser fra ECB steget kraftigt. Omkring årsskiftet ventede markedet den første renteforhøjelse i juni 2012.

Næste uge bliver relativt stille på nøgletalsfronten. Hen imod ugens slutning taler Trichet i Bremen. Vi forventer ingen nyheder om ECB’s pengepolitiske holdning, idet Styrelsesrådet holdt møde i den forløbne uge. ECB vil nok være lidt tilbageholdende inden mødet i marts, hvor der offentliggøres nye fremskrivninger fra ECB’s stab om vækst og inflation. Desuden vil ECB give yderligere fingerpeg om sin exit-politik.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger