Ejers udtalelse vægtes højere end luftfoto

Ejers udtalelse vægtes højere end luftfoto

3. februar 2011 - kl. 15:22 - af

Naturklagenævnet har afgjort en sag om beskyttet eng Hjørringvej 20 i Sæby. Afgørelsen lå til orientering på tirsdagens møde i Plan- og Miljøudvalget.

Frederikshavn Kommune afgjorde i 2009, at et engområde var omfattet af naturbeskyttelsesloven §3 i 1992 og dermed beskyttet mod tilstandsændringer, herunder opdyrkning.

Ejer påklagede efterfølgende afgørelsen.

Naturklagenævnet afgjorde sagen i december 2010 og gav ejer medhold i at engen ikke var omfattet af naturbeskyttelsesloven § 3 ved registreringen i 1992.

Kommune lagde til grund for afgørelsen at engen var omlagt på tidspunktet for afgørelsen, og kommunens afgørelse blev derfor truffet primært ud fra tilgængelige luftfotos fra perioden 1964 – 2008. På disse luftfotos var det kun muligt at erkende en omlægning i 1985. Ud fra normal praksis ville et lavbundsareal der henlå fra 1985-1992 være omfattet af engbeskyttelsen i naturbeskyttelsesloven § 3. Ejer fremviste i forbindelse med sagsbehandlingen en erklæring fra tidligere ejer, der viste, at arealet i perioden 1984-1994 blev drevet med årlige afgrøder. Da udsagnene ikke kunne erkendes via de tilgængelige luftfotos anvendte kommunen den gængse praksis om at tillægge luftfotos´ene stor værdi. Kommunen fastholdt derfor arealet som beskyttet eng.

LandboNord anførte i klagen at man burde lægge afgørende vægt på ejers erklæring om dyrkningshistorien på arealet. Det anførtes endvidere, at arealet i 1980 blev drænet af Hedeselskabet.

Naturklagenævnet bemærker i sin afgørelsen at “… Naturklagenævnet tillægger sædvanligvis luftfotografier stor bevismæssig betydning. Er fotografierne imidlertid af ringe kvalitet, og kan ejerens erklæring om arealets driftshistorie ikke med rimelighed afvises, bør tvivlen ikke komme ejeren til skade”.

I fremtidige afgørelser efter naturbeskyttelsesloven §3 vil forvaltningen, på baggrund af den nye afgørelse, vægte ejers udtalelse højere i de sager, hvor det ved hjælp af det tilgængelige luftfotomateriale ikke kan afvises at et areal har været opdyrket hyppigt nok, til at forhindre arealet i at vokse ind i en §3 beskyttelse.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ejers udtalelse vægtes højere end luftfoto' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger