Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

31. januar 2011 - kl. 14:40 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Tilbagetrækningsreformen er et stort skridt i den rigtige retning – men ikke nok

Danmark

Regeringen præsenterede i ugens løb sit forslag til en tilbagetrækningsreform. Konkret foreslår regeringen, at efterlønnen afskaffes for alle under 45 år. Dertil kommer, at man fremrykker indfasningen af velfærdsforliget fra 2006, så man allerede i 2014 tager fat på at hæve tilbagetrækningsalderen. For personer i aldersklassen 45-56 år aftrappes efterlønnen. For at sikre de reelt nedslidte foreslås en seniorførtidspension.

Regeringen vurderer, at tilbagetrækningsreformen i 2020 vil forberede de offentlige finanser med 18 mia. kroner – og BNP løftes med 50 mia. kroner. Umiddelbart lyder det til at være en sober vurdering, selvom der er en vis usikkerhed knyttet til, hvor mange der vil benytte sig af den nye seniorførtidspension. Den nye seniorførtidspension giver dog god mening efter vores vurdering, man erstatter retten til efterløn med en ordning, hvor tidlig tilbagetrækning er behovsbestemt.

At begynde aftrapningen af efterlønnen i 2014 giver efter vores mening god mening, når man holder sig for øje, at der aktuelt set er en ganske voldsom krise på arbejdsmarkedet, som forhåbentligt og formentligt når at aftage noget inden i 2014 og når man samtidig skal give folk mulighed for at indrette sig efter de nye regler.

Renter

De korte eurorenter steg kraftigt i begyndelsen af ugen pga. stram likviditet markedet. ECB’s ugentlige likviditetsauktioner hjalp ikke umiddelbart på situationen. De korte danske renter har ligget mere stabilt, og de danske pengemarkedsrenter ligger således igen lidt under niveauet i euroområdet. Sidste gang, vi så et negativt spænd, var i september og oktober 2010, hvor det medførte to danske renteforhøjelser på hver 0,10 %-point.

Det lavere danske renteniveau i forhold til euroen satte i den forgangne uge igen gang i spekulationerne om en dansk renteforhøjelse. Markedet blev imidlertid reddet af 3-måneders likviditetstildelingen hos ECB onsdag, der lettede noget på likviditetssituationen og gjorde en ny dansk renteforhøjelse unødvendig. Det var derfor ikke overraskende, at indskudsbevisrenten blev holdt uændret torsdag. Dermed ser det ikke ud til at være noget større problem at renterne i Danmark handler lidt under eurorenterne – i hvert fald ikke så længe, EUR/DKK er klippefast.

Vi venter, at den danske indskudsbevisrente forhøjes de kommende tre til fire måneder, så den kommer op mod eller endda kommer over den officielle udlånsrente, der aktuelt ligger i 1,05 %. Eventuelle renteforhøjelser i Danmark vil hænge sammen ECB’s indsats for at normalisere likviditetssituationen i euroområdet.

Vi venter stærke ISM- og beskæftigelsestal i USA i den kommende uge. Det kan skabe et opadgående pres på de amerikanske obligationsrenter, som dog kan blive holdt i ave af Fed-chefen Ben Bernanke, der holder tale på torsdag.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger