Livet er dejligt – Det mener 78 årige Thorkild Søndergård

Livet er dejligt – Det mener 78 årige Thorkild Søndergård

20. januar 2011 - kl. 1:33 - af

Han ærgrer sig blot lidt over, han ikke rigtig kan huske noget, fra han blev født, og til han skulle i skole. Det fortalte han i et spændende foredrag forleden aften på Voerså Museum, hvor Lokalhistorisk Forening for Voerså og Omegn var arrangør.

Desværre mødte ikke ret mange mennesker frem, men det tillagde bestyrelsen både vejret og herrehåndbold-landsholdets succes ved VM i Sverige. Ganske vist spillede Danmark ikke denne aften, men nogle af Danmarks hårdeste konkurrenter var samme aften på banen, og det havde åbenbart skabt en vis interesse.

Foredragsholderen havde delt sit liv op i tre faser. De første 30 år hjemme på fødegården, ”Søndergaard”,
i Try ved Thorshøj og 1½ år i kongens ”klær”.
28 år i toldvæsenet – både i Helsingør og Frederikshavn. I Frederikshavn blev det til omkring 25 år.

– I vændelbo – haj wil jo ja´en hjam ijan, fortalte Søndergård, og derfor landede han i Frederikshavn som toldbetjent.

Som 58 årig blev Søndergård pensioneret på grund af problemer med helbredet, og det er denne periode, han er inde i nu.

En aktiv pensionist
Aktiv er Thorkild Søndergård bestemt trods sin høje alder og lidt luftvejsproblemer. Pensionisttilværelsen har indtil videre været en travl periode og budt på mange ting som ravslibning, stramaj, bestyrelsesmedlem i brugerrådet på Ældrecenteret i Sæby, kasserer i Saltlandets Historiske Forening for Sæby og Omegn, gravstensregistrering på adskillige nordjyske kirkegårde, foredragsholder, tre gange forfatter i Sæbybogen og pt. arbejdes der ihærdigt på at sætte fødeegnen Try på landkortet med en lokalhistorisk bog. En dag skal det nok lykkes, for i hans hule, som han selv kalder sit arbejdsværelse, står hele tre pc-ere, der bliver brugt flittigt. Og pc-ere har fuldstændigt styret hans liv, siden han fik øjnene op for, de mange muligheder en sådan indeholder. Det indrømmer han gerne og giver sig endda tid til et par gange om ugen til at undervise andre ældre i en pc-ers utallige muligheder.

Ud over at fortælle om tre livsperioder var foredraget understøttet af masser af fotos, som for langt de flestes vedkommende var foredragsholderens egne – jo, Thorkild Søndergård er skam også en rigtig ivrig amatørfotograf, og man kan altid være sikker på, han har sit kamera med sig.
Lidt ”malurt” skal der dog strøs i bægeret. Mens foredragsholderen koncentrerede sig om at fortælle, styrede fru Vitte, der er passeret 80 år, fremviseren via en pc-er med Thorkild Søndergårds billeder.

For sin ulejlighed forlanger Thorkild Søndergård intet, men han modtog dog en erkendtlighed fra Lokalhistorisk Forening, som blev overrakt af foreningens formand Elgård Jørgensen.

Tekst: Cille Strøm

En kommentar til “Livet er dejligt – Det mener 78 årige Thorkild Søndergård” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Livet er dejligt – Det mener 78 årige Thorkild Søndergård”

  • tage mortensen

    hej thorkild jeg har med stor interresse læst din hjemmeside drengen fra try du husker nok ikke mig jeg er årg.1928 jeg og min familie var genboer til dit hjem fra 1934 til 38 så det du beskriver ser jeg levende for mig venlig hisen tage mortensen

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Livet er dejligt - Det mener 78 årige Thorkild Søndergård' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger