Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

20. januar 2011 - kl. 1:44 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Pæn julehandel afslutter jævnt forbrugsår

Danmark

Korrigeret for sæsonudsving steg Dankort-omsætningen 1,3 % i december, og i 4. kvartal som helhed er omsætningen steget 2,6 %. Det er den største stigning på et enkelt kvartal siden 3. kvartal 2007, når man ser bort fra de helt specielle forhold omkring påskens placering i begyndelsen af 2010.

Dermed står det klart, at julehandlen viste den fremgang, som de fleste havde ventet på forhånd. Dertil kommer, at der formentlig også var en kraftig stigning i varmeforbruget. I alt vurderer vi, at privatforbruget steg 1,5 % i 4. kvartal. Også selv om detailsalgstallene for november viste et skuffende fald på 0,2 %.

Det bringer den samlede forbrugsvækst i 2010 op på 2,1 %. Det er sådan set en ganske pæn vækst – gennemsnittet siden 1992 er en årlig vækst på 1,7 %. Men det er ikke imponerende set i forhold til det meget kraftige fald i forbruget i slutningen af 2008 og begyndelsen af 2009, og heller ikke sammenlignet med udviklingen i de fleste andre vestlige lande.

Forbruget er således steget klart mindre end de disponible indkomster, der er løftet af skattelettelser, rentefald og den stadigt større udbredelse af FlexLån®. Det afspejler, at forbrugertilliden stort set ikke er blevet forbedret gennem 2010, til trods for de stadigt mere overbevisende tegn på, at både verdensøkonomien og dansk økonomi er ved at lægge krisen bag sig.

Ugens største skuffelse var dog industriproduktionen, der faldt 0,6 % i november. Produktionen er 19 % lavere end før krisen, og det er stærkt bekymrende, at genopretningen ikke sker hurtigere. Inflationen var med 2,8 % lidt højere end ventet i december, men det er stadig afgiftsforhøjelserne i januar 2010, der især trækker op .

Renter

ECB intervenerede aggressivt til støtte for euroområdets periferilande i starten af ugen forud for statsobligationsauktionerne i Portugal, Spanien og Italien. Det understøttede købsinteressen, og auktionerne blev således godt modtaget i markedet. Ugens hovedbegivenhed for obligationsmarkederne var så absolut ECB-mødet den 13. januar. Det fremgik af pressekonferencen, at ECB er lidt bekymret over stigningen i råvarepriserne og inflationen for nylig. Trichet sagde, at “risiciene for prisudviklingen på lidt længere sigt fortsat er pænt afbalancerede, men at risikoen kan begynde at pege opad”.

Trichet mindede desuden markederne om, at ECB aldrig på forhånd ville forpligte sig til at undlade at sætte renten op og fremhævede i den forbindelse renteforhøjelserne i juli 2008. Markedsreaktionen var betydelig.

Pressekonferencen skabte forventning i markedet om, at ECB hæver renten tidligere end hidtil ventet. Markedet forventer nu renteforhøjelser i starten af 2012. Det ligger helt i tråd med vores renteprognose – vi forventer en renteforhøjelse i 4. kvartal 2011.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger