Spændende foredrag om Bangsbo Fort

Spændende foredrag om Bangsbo Fort

17. januar 2011 - kl. 1:07 - af

Kenneth Kristensen fra Frederikshavn er projektansat ved Bangsbo Fort i Frederikshavn. Meget få ved så meget som han om dette forsvarsværk, hvoraf en stor del stadig benyttes af Kattegat Marinesdistrikt.

Hans viden får historisk interesserede nu en chance for at opleve sammen med et større fotomateriale på Voerså Museum tirsdag 8. februar.

Bangsbo Fort er beliggende umiddelbart syd for Pikkerbakken. Området ligger i en højde af omkring 80 meter. Selve kanonerne ligger i 70 meters højde, og fra fortet er der en storslået udsigt ud over Frederikshavn og Kattegat. I klart vejr kan man se viden om blandt andet til både Skagen, Læsø og Sæby.

Selve fortet blev bygget af Den tyske Værnemagt under 2. verdenskrig. I 1944 blev fortet omarmeret med fire 15 cm kanoner, fra det danske artilleriskib Niels Juel, og i 1945 overtog det Danske Søværn fortet og råder stadigvæk over området. I perioden 1952-62 oplevede fortet sin danske storhedstid som Kold Krigs fort.

Under 2. verdenskrig støbte tyskerne omkring 70 betonanlæg på fortet. I årene omkring 1950 støbte Søværnet yderligere 10 betonanlæg. Alle anlæg eksisterer endnu den dag i dag.

Siden 2005 har Bangsbo Museum & Arkiv lejet den del af fortet, som Søværnet ikke anvender, og er fortsat i gang med at videreudvikle og formidle området.

Kenneth Kristensen fortæller ikke bare om Bangsbo Fort og kanonerne, men også om anden verdenskrig i særdeleshed, krigergravene samt meget mere.

Alle er velkomne. Der er fri entré og foredraget starter 19.00.

Tekst: Cille Strøm

3 kommentarer til “Spændende foredrag om Bangsbo Fort” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

3 kommentarer til “Spændende foredrag om Bangsbo Fort”

  • Hej.
    Jeg var een af 23 gaster der i september måned 1953, afgik fra Middelgrundsfortet med kurs mod bangsbofort for at gøre tjeneste som
    Ordonans.!!! Det viste sig at de ingen motorcykler havde men vi blev lovet
    et militærkørekort til motorcykle og således var vi tre mand der hver dag rejste til
    Fynsgades kaserne i ålborg med tog via Hjørring. Dette varede ca. 20 dage hvor vi suste rundt i ålborgs gader og stræder på militærmotorcykler. I fritiden spillede vi skak i kantinen på kasernen.
    Jeg kom i officersmessen som messegast og næsten hver 14 dag dukkede
    Prins Knud op da han havde opsyn med forterne og således godt kunne lide at komme til Bangsbofort da maden var i top. Ham har jeg serveret for mange gange. Vi skulle indvie den nye kaserne med vor ankomst til Bangsbofort i 1953
    men den var ikke færdig og således boede vi i ca 3 uger i bunkers oppe på selve fortet med kakkelovn og med fyrbøder til disse. En spændende tid jeg husker tilbage på med glæde. Vi, der hørte til stambesætningen, var også på Gniben på skydeøvelse med 40 mm.kanon hvor vi skød en ballon ned en torsdag. Vi fik fri resten af ugen, idet det hørte til sjældenheder at dette forekom.
    Der blev også fløjet med droner og skudt efter slæbefartøj.
    Er der noget der hedder jubilæum?

  • En lille tilføjelse.
    Jeg husker endnu vi havde en hundepasser vi kaldte Zatopeck.Disse vagthunde ,som var Chæfere og var fra tyskertiden,var han den eneste derkunne
    omgås dem uden gevær. Det var sjovt at se ham komme gående med et par hunde uden snor og iført gummisko. Så skulle man altså ikke røre Zatopeck for alt i verden. Man var blevet flået levende. Disse hunde blev aflivet den dag Zatopeck blev hjemsendt.

  • Eventuelle gaster fra dette superhold, sommeren 1954,med ” rosinen ” i pølseenden, må nu godt give en lyd fra sig, da vi nærmer os 60 års jubilæum.
    venlig hilsen. Lars

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Spændende foredrag om Bangsbo Fort' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger